Időszaki tárlat nyílt a tiranai Nemzeti Történeti Múzeumban, „A Fehér Rózsa – Geraldine” címmel 2019. október 2-án a balkáni-magyar kulturális évad keretében, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, valamint más magyarországi kulturális intézmények közreműködésével. Az albániai bemutató előzményét a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum 2017. október 19. és 2018. január 7. között, az Albán Nagykövetséggel együttműködésben megrendezett, „Magyarország fehér rózsája – Geraldine” című kamara-kiállítása jelentette.

A mostani tárlat a tiranai múzeum épületének két helyszínén, a központi fogadócsarnokban és az első emeleti kiállító térben mutatkozik be. Az évad megnyitó ünnepségére a tiranai Nemzeti Történeti Múzeum előcsarnokában került sor, 2019. október 2-án. Az ebből az alkalomból létrehozott nagyszabású díszlet elemei az 1938 áprilisában albán királynévá emelkedő magyar grófkisasszony, Apponyi Geraldine (1915–2002) életéből vett ismert és kevésbé ismert pillanatokat elevenítenek fel.

Maga az előcsarnok-kulissza több méteresre felnagyított, ikonikus, kiterített kártyapaklira emlékeztető elrendezésben látható fotográfiákból, és izgalmasan sokszínű, különböző textúrájú anyagokból kreált könnyű drapéria-installációra vetített archív filmfelvételekből áll. A lengő drapériák a virágról-virágra szálló lepke mintájára érzékeltetik az albán uralkodó pár országlásának rövidségét és 1939-től évtizedekig tartó emigrációjuk folytonos „úton levésének” élményét. A főbb elemek utalnak a díszlettel párhuzamosan berendezett, első emeleti kiállításban megtekinthető eredeti műtárgyakból, és a témához illeszkedő másolatokból alkotott tematikus kiállításra.

Forrás: MNM

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.