Október 5-én, szombaton 66. alkalommal nyílt meg a Vásárhelyi Őszi Tárlat, mely nemcsak Hódmezővásárhely, hanem a magyar művészeti élet kiemelkedő eseménye is. A megnyitó alkalmából számos díjat adtak át az Alföldi Galériában, köztük a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díját, és kiosztották a Rudnay-ösztöndíjat is. Szabó Klára Petra kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, Keserü Ilona, a nemzet művésze életműdíjat vehetett át. A december 1-jéig tartó kiállításon 115 festmény, 35 plasztika 33 grafikai mű mellett kilenc egyéb kategóriájú, más műfajba nem sorolható alkotással találkozhat a közönség az Alföldi Galériában.

Szabó Klára Petra képzőművész vehette át a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. Szabó Klára Petra előbb reklámgrafikusi végzettséget szerzett, majd Sopronban formatervező szakon diplomázott. A hódmezővásárhelyi születésű művész sokat utazik, az elmúlt években rezidencia programokon vett részt több európai ország mellett Japánban és Dél-Koreában. 2007 óta az őszi tárlatok rendszeres résztvevője, 2014-ben elnyerte a Rudnay-ösztöndíjat. A kiállítás történetében immár második alkalommal odaítélt életműdíjat Keserü Ilona, a Nemzet Művésze vehette át.

Keserü 1933-ban Pécsett született, Szőnyi István tanítványa volt a budapesti Képzőművészeti Főiskola freskószakán. 1967-ben kezdett vászondomborítással foglalkozni, de díszleteket és jelmezeket is tervezett. A Pécsi Tudományegyetem rajz tanszékén tanított, 1991–2003 között tanszékvezető egyetemi tanár, a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola alapítója, azóta professor emeritus az egyetemen. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, a Kossuth-díjat 2000-ben kapta életműve mellett a művészetoktatásban elért eredményeiért. A Tornyai-plakettet 2017-ben vehette át.

A cikk folytatása az MMA honlapján olvasható.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.