Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019. évben a hazai és határon túli előadó-művészeti szervezetek pályázatán a színházak, táncegyüttesek, zenekarok és énekkarok kiemelt művészeti céljainak megvalósítását összesen 234,5 millió forinttal támogatja.

A színházművészeti szervezetek részére meghirdetett kiemelt művészeti célú pályázaton összesen 113 millió forint állt a pályázók rendelkezésére. A színházak produkcióik külföldi és belföldi forgalmazásához, illetve határon túli magyar színházak meghívásához nyújtott támogatást. A tárca továbbá e pályázat keretében, szerzői támogatással segíti új, kortárs magyar drámák és bábdarabok megszületését és ősbemutatóinak megvalósulását hazai és határon túli magyar színpadokon. A benyújtott 136 pályázatból 109 nyert el támogatást.

2019. évben a hazai professzionális táncművészeti szervezetek 42 millió forintra pályázhattak magyarországi és külföldi vendégjátékra és táncművészeti fesztivál, szemle vagy előadás-sorozat szervezésére. A vissza nem térítendő támogatást 54 szervezet nyerte el.

A zenekarok és énekkarok kiemelt művészeti céljait 22 millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A vissza nem térítendő támogatásra kiemelt vagy nemzeti minősítéssel nem rendelkező zenekarok és énekkarok külföldi fesztiválon, meghívás alapján teljesítendő vendégjátékon, koncertturnén való részvételre, illetve ifjúsági koncertek, kortárs zenei bemutatók megrendezésére pályázhattak. A zenei együttesek összesen 37 pályázatot adtak be, amelyből 27 szervezet kapott támogatást.

A határon túli magyar színházak és táncegyüttesek részére meghirdetett kiemelt művészeti célú pályázat keretösszege 57,5 millió forint, amelyből a táncművészeti szervezetek számára 11,5 millió, a színházak számára 46 millió forint állt rendelkezésre. E keretből 15 színház és 12 táncegyüttes részesült támogatásban. A színházak szakmai együttműködésre, önálló produkciók bemutatására és technikai fejlesztések támogatására pályázhattak. A táncegyüttesek koprodukciók létrehozására, továbbjátszására, magyarországi vendégjátékára, illetve képzések megtartására pályázhattak.

A nyertes pályázókkal az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő köti meg a támogatói okiratot. A döntési listák itt olvashatóak.

Forrás: EMMI, Kultúráért Felelős Államtitkárság

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.