Illyés Gyula közművelődési életműdíjjal tüntették ki Halász Péter néprajzkutatót a nemzeti kultúráért végzett szerteágazó tevékenységéért, amelybe beletartozott a moldvai magyarság hosszú évtizedeken át tartó kutatása is. A kitüntetést vasárnap a gyimesközéploki templomban vehette át Lezsák Sándortól, a Magyar Országgyűlés alelnökétől, valamint a díjat alapító Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjétől, Závogyán Magdolnától. 

A vasárnapi szentmisét követően a gyimesközéploki templomban adták át ünnepélyesen Halász Péter néprajzkutatónak az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat, amellyel november 6-án tüntették ki a Nemzeti Művelődési Intézet stratégiai konferenciáján. Ezt az életműdíjat idén alapították, azzal a céllal, hogy szakmai megbecsülésben részesítsék azokat, akik magas szakmai színvonalú közösségépítő, értékfeltáró tevékenységet végeznek.

A díjat elsőként Halász Péter kapta meg, a nemzeti kultúráért végzett szerteágazó tevékenységéért, a moldvai magyarság hosszú évtizedeken át tartó kutatásáért. Ugyan nem lehetett jelen a konferencián, amelyen kitüntették, az ünnepségről készült videofelvételt a gyimesközéploki templomban vasárnap levetítették számára, a szentmisét követő rövid díjátadó részeként.

„Sokat jelent számomra ez a díj, közel tíz éve költöztem a Gyimesekbe, de nem szakítottam meg a kapcsolatot az anyaországgal. A Honismeret folyóiratnak máig is írok, és a szerkesztőségének a tagja vagyok. 52 éven keresztül jártam Moldvába gyűjteni, kutatni. Az adatok jó részét feldolgoztam, amelyek hozzáférhetőek könyvek, tanulmányok formájában, de van még bőven anyag, ami feldolgozásra vár” – osztotta meg jövőbeli terveit Halász Péter. Hozzátette, nemrég a moldvai magyarok párválasztás, szerelem, családalapítás, gyermekszülés, és a gyermeknevelés hiedelem- és szokásvilágáról elkészült egy feldolgozás, amelyhez kiadót keresnek, azonban még jelentős anyag maradt feldolgozatlan, amellyel a jövőben foglalkozni szeretne.

Forrás, ahol a cikk teljes terjedelmében olvasható: Székelyhon.ro
Fotó: Gábos Albin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.