Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója vehette át a második alkalommal odaítélt Makovecz Imre-díjat az építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke születésnapján, 2019. november 20-án a Héttorony Fesztivál záró gáláján a Budai Vigadóban. A jeles gondolkodók, alkotók, tudósok és közéleti személyiségnek adható díj odaítéléséről az alapítószervezetek – a Magyar Művészeti Akadémia mellett a Kós Károly Egyesülés és a Makovecz Imre Alapítvány – által delegált bizottság döntött. 

A Héttorony Fesztivál világ- és népzenei koncertjeinek, építészeti kiállításainak, konferenciáinak és egyéb programjainak november 8. és 20. között többségében Makovecz Imre által tervezett épületek adtak otthont szerte a Kárpát-medencében. A fesztivál célja Makovecz Imre életművét erősíteni, az általa megálmodott tereket élettel megtölteni.
2015-ben, Makovecz Imre születésének 80. évfordulója alkalmából, szintén az akkori fesztivál záróeseményén adták át első ízben a Makovecz Imre-díjat. Az elismerést elsőként Kiss Ferenc, Prima díjas népzenész, hangépítész kapta, aki a Héttorony Fesztivál főszervezőjeként is hozzájárul a makoveczi szellemiség továbbviteléhez. A díjat – amellyel 3 millió forint is jár – a Makovecz Imre Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés most második alkalommal adta át.
Idén Böjte Csaba azért kapta az elismerést, mert olyan ember, aki a maga hivatását Makovecz Imre szellemiségében következetes kitartással műveli. Missziója során az árva gyermekek nevelésével, támogatásával éppen olyan programot hajt végre, amely megfelel a makoveczi cselekvő szellemiségnek – áll az indoklásban.

Forrás: MMA

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.