A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen idén harmadik alkalommal rendezi meg a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyt. Február 7-én, pénteken este 18.00 órakor a Pesti Vigadó dísztermében tartják a díjátadó eseményt, amelynek fő támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.

Az életműdíjat idén Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András, a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművéért Hajdú Miklós fővilágosító kapja. Ez évben először Kameraman díjat is kiadnak, ezt Bille Lászlónak ítélték, a szintén most debütáló Fénymegadó díjat pedig Kovács László veheti majd át. A Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diák kategória mellett négy kategóriában – játék-, tévé-, dokumentum- és kisjátékfilm – osztanak ki elismeréseket. Február 6-án az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO tizenegy tagú vezetőségének részvételével nemzetközi szakmai program is kapcsolódik a rendezvényhez.

A III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadóját az IMAGO 11 tagú vezetőségének részvételével tartják az MMA székházában. A Lajos Tamás producer-operatőrből, Nagy András és Balázs István Balázs operatőrökből álló zsűri döntött arról, hogy kik kapják a díjakat, illetve, hogy a diák kategóriában ki érdemli ki a 60 ezer dollár értékű Sparks Kft. – Panavision filmes kameracsomagot és a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatását.

Forrás: MMA

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.