A Déryné program célja, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem minden állampolgár hozzáférjen a minőségi előadásokhoz. A Déryné program négy alprogramjával széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit. A programba bekerülni online jelentkezéssel lehet.

Az Országjárás alprogramba való jelentkezést két irányból várják a program meghirdetői, egyrészt azoktól az intézményektől, játszóhelyektől, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni, másrészt az alkotói oldal részéről, ahonnan előadás ajánlatokat várnak. A program anyagi források biztosításával és koordinációs szerepével ezen igények összefésülését végzi, az általa felállított szempontrendszer alapján.

A Barangoló alprogram célja, hogy lehetőséget és szakmai támogatást nyújtson pályakezdő, fiatal csoportoknak és kőszínházi struktúrán kívüli művészi társulatoknak ötleteik megvalósításához. Az alkotóközösségek helyzetbe hozása finanszírozással és mentorprogrammal történik, lehetőséget teremtve a résztvevők számára a nevük és a munkájuk szélesebb körben való megismertetésére.

A Nyári vándorszínház alprogram felépítését kettős vonulat alkotja. Előtérbe kerül az alig néhány száz lelkes települések elérése, ezekre a helyszínekre felkérés alapján válogatnak produkciókat, teret engedve a művész hallgatóknak. A modul másik része a fesztiválok, táborok minőségi programkínálat bővítését célozza.

A Déryné program negyedik pilléreként egy kis létszámú saját társulat is alakult, amellyel évi 3-5 bemutató létrehozását és a program keretében folyó tájolása valósul meg. A program megvalósításában, annak komplexitására tekintettel, számos intézmény és szakmai szervezet részt vesz.

További részletek és jelentkezés a Déryné program honlapján. 

Kapcsolódó cikkek:

Hétfőtől lehet jelentkezni a Déryné programra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.