A 2018 decemberében az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együttműködve útjára indított programban a Nemzeti Művelődési Intézet ismételten várja a komatál közösségek jelentkezését, a komatál-komakendő igények benyújtását.

Az elmúlt két hónap Magyarország minden állampolgára életében nehéz időszak volt. A koronavírus-járvány átalakította mindennapi szokásainkat, befolyásolta közösségi együttléteinket. Mivel ebben az időszakban talán még nagyobb szükség van arra, hogy mindennapi teendőink mellett az új élettel gazdagodó családokra is odafigyeljünk, ezért a Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programja az eddigieknél is jelentősebb szereppel bír.

Intézetünk a komatál közösségek részére továbbra is biztosítja a programhoz kapcsolódó népművészeti tárgyakat, valamint a közösség eredményeit bemutató nyilvánosságot a www.komatalprogram.hu weboldalon.

Kérjük a meglévő, vagy most alakuló komatál közösségeket, hogy – a járványügyi helyzetre tekintettel – fokozottan ügyeljenek a megajándékozandó család és a komatál közösség tagjainak egészségbiztonságára, ezért a program keretein belül is tartsák be a higiéniai előírásokat.
• Telefonon vagy online módon egyeztessék egymás között a teendőket!
• Kizárólag olyan háztartásban készítsenek ételt az újszülöttes család részére, ahol nincs beteg családtag, mindenki egészséges.
• A fertőtlenítés szabályaira, kézmosásra, maszk viselésére főzés közben is kiemelten figyeljenek.
• A komatálakat, az ételekkel megrakott kosarakat hagyják egy előre megbeszélt helyen, amennyiben ez nem megoldható, úgy a szeretetcsomagot kellő távolságot megtartva adják át a családnak, lehetőleg a szabad ég alatt (kertben, teraszon, ház előtt).

A komatál közösségek létrehozásához, a sikeres jelentkezés megvalósításához szükséges információk és legfontosabb dokumentumok ide kattintva érhetők el.

Várjuk jelentkezésüket, legyenek részesei egy hagyomány újraélesztésének!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.