Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. április 7-én hirdette ki a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj pályázatokat. Mindkét felhívás esetében május 6-án járt le a jelentkezési határidő, mely határnapig 19 közművelődési intézmény nyújtotta be dokumentációját a Szakmai Minősítő Testületnek.

A pályázat alapvető célja a közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségorientált működésre ösztönzése, és a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményeik elismerése. A Minősített Közművelődési Intézmény Cím a kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési intézményeknek adományozható, a Közművelődési Minőség Díjra pedig azok a szervezetek pályázhatnak, amelyek korábban már elnyerték a címpályázatot.

A címeket és az évente legfeljebb egy díjat az emberi erőforrások minisztere 2021 januárjában, a Magyar Kultúra Napja alkalmából adja át. Az elismeréseket a közművelődési tevékenységet végző intézmények 2019. január 1. óta elért eredményeiért ítélik meg.

A jelentkezési lapot benyújtó szervezeteknek az elkövetkező hónapokban kell összeállítaniuk pályázatukat, és a végleges dokumentációt – a Szakmai Minősítő Testületnek címezve – a rendelkezésre álló 2020. augusztus 31-i határidőig szükséges megküldeni a Nemzeti Művelődési Intézet postacímére (6065 Lakitelek, Pf. 53.).

Idén a Közművelődési Minőség Díjra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft. nyújtotta be jelentkezési lapját, míg a Minősített Közművelődési Intézmény Címre az alábbi 18 szervezet jelentkezése érkezett be határidőig:

– Konecsni György Művelődési Központ és Városi Könyvtár
– Komló Város Önkormányzat Közösségek Háza, Színház- és Hangversenyterem
– Kozármislenyi Művelődési Központ és Könyvtár Nkft.
– Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.
– Flesch Károly Nonprofit Kft.
– Mácsai Sándor Művelődési Ház
– Debreceni Művelődési Központ
– Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár
– Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár
– Egri Kulturális és Művészeti Központ
– Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
– Bálint Ágnes Kulturális Központ
– Erkel Ferenc Művelődési Központ
– Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft.
– Váci Mihály Kulturális Központ
– Tamási Művelődési Központ és Könnyű László Könyvtár
– Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár
– Nádasdy Ferenc Múzeum, Művelődési Központ és Könyvtár

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.