Kéthetes programsorozatot indított a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségépítő kultúránk elnevezéssel. Az amatőr művészeti csoportok, civil közösségek, településvezetők, önkormányzati munkatársak, kulturális intézményvezetők és munkatársaik számára szervezett program keretében a résztvevők színházi előadásokat tekintenek meg, bejárják a lakiteleki Hungarikum Ligetet, valamint megismerhetik a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát.

A július 23. és augusztus 5-e között megvalósuló programsorozat élményeiben naponta 800-860, előadásonként 430-450, a közösségépítő munka iránt elkötelezett szakember és érdeklődő osztozhat. A két hét alatt az ország 240 településéről közel 12 000 ember vesz részt a programon.

Az egészségbiztonsági előírások érdekében a résztvevők kisebb csoportokban, harminc egyetemi hallgató idegenvezetésével járják be a komplexumot. A különböző helyszíneken kézmosási lehetőség biztosítására és a megfelelő távolságtartásra is figyelmet fordítanak a szervezők.

A programsorozat célja többek között, hogy a résztvevők megismerjék a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepét, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népfőiskola Alapítvány tevékenységét és központját, valamint, hogy az előadó-művészeti tevékenységek kulturális, közösségmegtartó erejét egy-egy színházi előadáson keresztül tapasztalhassák meg.

Az egész napos programon résztvevők Olt Tamás – Szájon lőtt tigris, a Békéscsabai Jókai Színház – Két összeillő ember, a Soproni Petőfi Színház / Forrás Kulturális Alapítvány – Mindörökké Júlia, az Esztergomi Várszínház – “Végy karjaidra idő…”, a Gyulai Várszínház – Karády zárkája és a Gózon Gyula Színház – Agyigó: Szabó Magda életét bemutató előadásokat nézhetik meg. Az előadások tapasztalatait csoportos kötetlen beszélgetések keretében dolgozzák fel a résztvevők.

A jó hangulatú eseménysorozat első napjain számos kérdés és elismerés érkezett a Nemzeti Művelődési Intézet homlokzatán található fríz művelődéstörténeti üzenetével és az épület szerves műveltséget megidéző vakolathímzéseivel kapcsolatban, valamint a Hungarikum Liget komplexumában található épületek funkciójára és nyitására vonatkozóan.

A körséta keretében lehetőség van ajándéktárgyak és kiadványok vásárlására, továbbá a termelői piac kínálatának megtekintésére is.

A rendezvénysorozat képgalériáját folyamatosan frissítjük, tartson Ön is velünk a virtuális utazáson, kövesse a Nemzeti Művelődési Intézet facebook oldalát.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.