A Nemzeti Művelődési Intézet Bábozásra fel! címmel országos konferenciát szervezett 2020. október 8-án. A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a konferencia online formában is követhető volt.

„Bábozásra fel!” volt a konferencia vezérgondolata, hiszen célként és reményként tűztük ki magunk elé a bábművészet népszerűsítését, a bábozás szeretetének, mesterségének, értékének átadását minél több ember számára. Reményünk beigazolódott, hiszen online formában, valamint a helyszínről is szép számban követték az eseményt az érdeklődők.A rendezvény kezdése és zárásaképpen 1-1 bábelőadást láthattak a résztvevők, a szentkirályi és a lakiteleki általános iskolákból is érkeztek gyerekek kikapcsolódni, tanulni ezekre a produkciókra.
A Maszk Bábszínház „A furfangos csudadoktor” című bábjátéka nyitotta meg az eseményt, amely a nagy mesemondó, Jókai Mór novellája nyomán, Huszt várának históriáját mesélte el.A Meseláda Bábcsoport roppant szórakoztató bábelőadása zárta a napot, melynek címe „Mézeshuszár” volt. A csoport tagjai mézeskalács kinézetű bábokkal játszottak 3 asztal segítségével, melyeket előadás közben mozgattak, mindig az adott jelenethez megfelelően igazítottak. A Meseláda működését Bagi Márta, a csoport vezetője ismertette, szemléltette.

Kiváló előadóink remek szakmai bemutatókat tartottak, érdekes prezentációkkal készültek. Báron László élete nyomán Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke kezdte meg a tapasztalat, valamint tudás átadását, mely végül Láposi Terka előadásával fejeződött be Kemény Henrik életútját bemutatva. Igazán megindító előadásoknak lehettünk tanúi, ugyanis mindkét előadó ismerte és tisztelte, tanárának vallotta az általa bemutatott személyt.

Kecskemét városából is érkeztek bábos szakemberek ismereteik továbbadására. Dr. Galuska László Pál irodalomtörténész, főiskolai docens, mesedrámák írásával is foglalkozik. A báb és a mese kapcsolatáról hallhattunk tőle egy igazán elgondolkodtató gondolatmenetet.

Fekete Anetta, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely muzeológusa a báb és bábos kapcsolatát fejtette ki nekünk egy igazán szakmai előadás keretében. Kovács Hajnalka a Báron Bábos Műhely alapító tagja, aki másrészről főiskolai tanár, a bábjáték szerepét mutatta be nekünk a pedagógusképzésben.

A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap pályázata keretében valósulhatott meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.