A Nemzeti Művelődési Intézet „100 év, 100 fotó, 100 élet” címmel hirdetett fotópályázatot a Nemzeti Összetartozás Éve kapcsán, melynek célja az elmúlt 100 éven átnyúló emberi kapcsolatok és elődeink történetének bemutatása az 1920-as évektől napjainkig.

Fotókkal és történetekkel 2020. november 10-éig lehetett pályázni. A felhívásra 39 pályázat, összesen 137 kép érkezett be. A felhíváson bárki részt vehetett életkortól, foglalkozástól és lakhelytől függetlenül. Pályaművek az ország minden részéről, és Kárpát-medencéből is érkeztek, Erdélyből, a Vajdaságból, és Kárpátaljáról is.
A jelentkezők életkora is nagyon változatos volt, fiatal felnőttek és az idősebb korosztály is képviseltette magát. Egy aprócska Győr-Moson-Sopron megyei településről pedig egy általános iskolai olvasószakkör jelentkezett, akik összegyűjtötték a régi fotókat és a családi legendárium történeteit, bemutatva emberi sorsokat, a kiszolgáltatottságot és az elvesztett lehetőségeket.

2020. november 19-én zajlott le a képek elbírálása. Nehéz feladata volt az öt tagú zsűrinek, hiszen számos kiváló kép érkezett, rengeteg megindító, érdekes történettel. Többen neveztek fotósorozatokkal is, melyek bemutatták egy család különböző generációit, vagy egy egyesület, társaság történetét, vagy éppen egy régi helyet, pillanatot tettek újra élővé.
A legjobb képek kiválasztásában Buglya Sándor filmrendező, operatőr, producer, Bágya Rita kommunikációs szakember, szerkesztő-riporter, Hartyándi Jenő Balázs Béla-díjas rendező, operatőr, Hágen Ádám kuratóriumi titkár és Edelmayer Zsolt fényképész vettek részt. Több órányi tanácskozás után a zsűri a helyezéseken túl kiválasztotta azokat a képeket is, melyek a későbbiekben megtekinthetőek lesznek a tervezett kiállításon. Sajnos, a kiállítás időpontja a járványhelyzet miatt bizonytalan. A kiállítás mellett egy kiadványt is összeállítunk, amely valamennyi beérkezett pályaművet tartalmazza, azok megértését, megítélését a zsűritagok írásai is segítik.

Minden pályázónak köszönjük a részvételt a felhíváson.

A pályázat nyertesei:

A kategória: „ Egyszer volt…” (Régi fotó-régi/új történet):
I. helyezett: Kiss Györgyné – Ünneplőruhában
II. helyezett: Kuglics Gábor – Püspöktamási asszonyok Mariazelben 1929.
III. helyezett: Mann Judit – Sütögetők és
Krizsóné Kakuk Éva – A kisnánai tűzoltózenekar

B kategória: „Készítsd el most”:
I. helyezett: Bányász Emerencia fényképe
II. helyezett: Zséli Emese – Anya és lánya, Vajdaság
III. helyezett: Nagy Péter – „száz év rálépett…”

C kategória: Családfák, generációk:
I. helyezett: Jánosi Zsuzsanna képei
II. helyezett: Németh Vilmos képei
III. helyezett: Babics Ákos képei

D kategória: „Anno Domini”:
I. helyezett: Fodor Boglárka – Férfitípusok szemből
II. helyezett: Ács Miklós – Színjátszás 1920–2020
III. helyezett: Ács Miklós – Önkéntes tűzoltók 1920–2020

A Nyertes pályázatok ide kattintva tekinthetőek meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.