A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény, valamint a kapcsolódó 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet előírja, hogy a községekben minimum közösségi színteret kötelező működtetni, ahol a közművelődési alapszolgáltatások zavartalan biztosítása érdekében legalább egy, legalább középfokú közművelődési szakképzettséggel (szakképesítéssel) rendelkező szakembert kell foglalkoztatni. A közművelődési intézményt működtető önkormányzatok esetén pedig az intézményben felsőfokú közművelődési szakképesítéssel rendelkező szakember foglalkoztatása kötelező.

A települési önkormányzatoknak 2021. január 1-jéig kellett megfelelniük a jogszabályban megfogalmazottaknak, azaz ettől az időponttól közösségi színtéren legalább középfokú, közművelődési intézményben felsőfokú közművelődési szakképzettséggel rendelkező szakembert szükséges alkalmazniuk.

A Nemzeti Művelődési Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított támogatás révén valósítja meg a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programot, amelynek keretében közel 2000 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség közösségi színtereken és közművelődési intézményekben, valamint ehhez kapcsolódóan szakmai képzés és szakmai tevékenységek megvalósítása is sorra kerül, ezzel segítve az önkormányzatok fentebb jelzett feladatellátási kötelezettségét.

  1. január 1-jéig 1753 településsel kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Művelődési Intézet. Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 200 felett van a foglalkoztatottak száma.

A programról a Nemzeti Művelődési Intézet online sajtótájékoztatót tartott 2020. december 7-én, ezzel kapcsolatos további információkért kattintson ide.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.