A közművelődési tevékenységet végző intézmények, szervezetek az OSAP 1438-as számú adatlapon szolgáltathatnak adatot előző évi tevékenységükről.
A közművelődési tevékenységet alapfeladatként ellátó költségvetési szerv, társadalmi, civil szervezet, alapítvány, közalapítvány, gazdasági társaság, vállalkozás, egyéni vállalkozás, a 388/2017. (XII. 13.) Kormányrendelet alapján, a kötelező adatszolgáltatásnak a https://kultstat.oszk.hu oldalon tehet eleget az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program 1438-as számú jelentés elektronikus kitöltésével.

A 2020. év márciusában indult vírusjárvány miatt, annak érdekében, hogy az online tevékenységek is megjelenhessenek az adatszolgáltatásban, a közművelődési statisztikai űrlap és a hozzá kapcsolódó útmutató módosult. Az egyes táblák online tartalmakra vonatkozó kérdésekkel egészültek ki. A felület megnyílt az adatszolgáltatók számára.

A 2020. évi tevékenységről 2021. március 1-ig történhet meg az adatszolgáltatás a Kultstat felületén. A felületre bejelentkezni a korábban használt e-mail címmel és jelszóval lehet. A felület használatát a Felhasználói kézikönyv segíti.

A Nemzeti Művelődési Intézet alapfeladataként országos feldolgozó központja végzi az adatok rögzítését és tisztítását. Az eredményekből minden évben összefoglaló jelentést készít a közművelődési helyzetéről és időben elhelyezhető folyamatairól. Az elemzés későbbi kutatások és összehasonlítások alapját képezi.

A Nemzeti Művelődési Intézet 19 megyei igazgatósága területi és helyi szinten koordinálja az adatgyűjtést és végzi az adatok első ellenőrzését és javítását; Budapesten a Budapesti Művelődési Központ látja el ezt a feladatot. A statisztikai feldolgozó központ a közművelődési statisztikai jelentőlapokat hiányosság, hiba vagy hibának tűnő ellentmondás esetén visszaküldi egyeztetésre, módosításra az adatszolgáltatónak.

Ezúton is köszönjük minden adatszolgáltató együttműködését, hogy a statisztikai adatszolgáltatással hozzájárul a közművelődés területét érintő adatok és eredmények összegyűjtéséhez.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.