2021. január 28-29. között zajlott a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Tudományos Kutatási Programjának második találkozója. Ezúttal online formában.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban második alkalommal hirdetett pályázati programot a közművelődés tudományos utánpótlásának erősítése érdekében.

A Közművelődési Tudományos Kutatási Program támogatja olyan tehetséges hallgatók/szakemberek és mentoraik kutatómunkáját, akik a közművelődési szakterületen kutatnak és végeznek tudományos diákköri, doktori vagy egyéb szakmai elvárásként felmerülő kutatótevékenységet.
2020-ban 10 alap- és mesterszakos hallgató és témavezetőjük, valamint 3 kutatócsoport nyert el támogatást.

A program első napján a résztvevőket Dr. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója köszöntötte, majd ismertette a Nemzeti Művelődési Intézet 2021-es évre tervezett szakterületi megújuláshoz kapcsolódó szakmai folyamatait, főbb területeit. Felhívta a résztvevők figyelmét „A Szakkör” (www.aszakkor.hu) közművelődési tudásmegosztó felületére, melynek tevékenységeibe díjmentesen, online elérhető videókon keresztül kapcsolódhatnak be az érdeklődők.

A folytatásban a nyertes hallgatók mutatták be a kutatásaikat röviden, ismertetve hol tartanak a kutatási folyamatban, milyen kutatási eszközöket használnak. Betekintést nyújtottak a kutatások nehézségeibe is a pandémiás helyzet korlátozó hatásai miatt.

A tudományos kutatásokkal szembeni alapvető elvárások egyike, a kutatási témával kapcsolatos szakirodalmi jártasság, Dr. Juhász Erika és Dr. Márkus Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet felsőoktatás-fejlesztési központvezetője mutatták be a kutatási források felhasználását, főbb kulcsmomentumait. A résztvevők megismerhették a kutatásokhoz szükséges források keresésének gyors és hatékony módját, az kutatási módszerek sajátosságait és alkalmazási lehetőségeit.

A második napon a 3 nyertes kutatócsoport résztvevőivel folytatódott a program. Dr. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója köszöntötte ismét a résztvevőket, majd ismertette a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenységeit, beszámolt az Intézet életében történő újdonságokról, változásokról. A léptékváltás egyik területe a regionális kutatói hálózat. Dr. Ponyi László, a Nemzeti Művelődési Intézet kutatási központvezetője mutatta be a hálózat létrejöttének kialakítását, a hálózat működését.

Ezt követően a Nemzeti Művelődési Intézet egy jelenleg is zajló kutatásába kapcsolódhattak be a résztvevők. A Nemzeti Művelődési Intézet a veszélyhelyzet kihirdetését követően több körben is felmérte hogyan reagál a közösségi hálózat a koronavírus járványra, ennek hatására milyen prevenciós intézkedéseket léptettek életbe. A terület éberen tartására a Nemzeti Művelődési Intézet havonta új vizsgálatot indít mindaddig, amíg a veszélyhelyzet végét a kormány be nem jelenti. A közművelődés helyzete és reakciói a koronavírus-járványra kérdőívet elemezték a kutatók, újabb ötletekkel segítették azt, hogy minél pontosabb képet kaphasson a terület az új helyzethez való adaptálódásra.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.