A Nemzeti Művelődési Intézet 2021. március 17-én indította el a közművelődési szakma új online felületét a JógyakorlatOn.hu weboldalt. A munkafelület célja, hogy a közművelődési jó gyakorlatok, megoldási alternatívák, valamint kreatív kezdeményezések számára új közösségi felületet biztosítson a közművelődésben dolgozó szakemberek számára.

A koronavírus-világjárvány, mint minden kulturális intézmény, így a közművelődési intézmények mindennapi életét is megnehezítette, melyre minden szervezet a saját lehetőségei szerint próbált választ adni. A közösségi programok mellett a szakmai tanácskozások, konferenciák, szakmai napok is háttérbe szorultak, pedig a közös gondolkodásra, tapasztalatcserére, a jó gyakorlatok megosztására a pandémia idején még nagyobb szükségünk van.

Országos közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet a szakmai kapcsolattartás megkönnyítése érdekében indította el az új webfelület, amely a www.jogyakorlaton.hu internetes címen érhető el.

A Nemzeti Művelődési Intézet minden héten szerdán 10:00 órától online szakmai munkaértekezletet tart a Kárpát-medencében közművelődési területen dolgozó kollégáknak, amelyen – a tudásmegosztás jegyében – a településekről beérkezett jó gyakorlatokat, mintaprojekteket osztja meg a szakmai kollégákkal.

A hiánypótló felület létjogosultságát jól mutatja, hogy az első két alkalommal már közel 300 intézmény regisztrált, és alkalmanként több mint 2000-en tekintették meg a feltöltött videóösszeállítást.

Az első összeállításban számos jó gyakorlatot láthattunk a téli ünnepkörhöz kapcsolódva, a második, március 24-i videdóválogatásból kiderült, hogy készülnek a húsvétra s szigetbecseiek, bepillantást nyerünk a szandaszőlősi Családi Tojás (tor)Túra előkészületeibe, megismerhetjük a debreceni egyetemisták online költészet napi projektjét és felidéztük, hogy a pandémia első hullámában hogyan maradtak kapcsolatban a Berhidaiak, s milyen online tematikus napok erősítették a helyi közösségeket.

A munkaértekezlet felületét az elkövetkező hetekben olyan fejlesztésekkel bővíül, amelyek lehetőséget adnak a közvetlenebb kommunikációra, a videók kereshetőségére. A tervek között közös szakmai fórum, chat, kereshető videóadatbázis és még sok egyéb újdonság is szerepel.

JógyakorlatonOn.hu – a szakmai kezdeményezések megvitatásának online fóruma, várja önöket minden héten szerdán 10:00 órától az online szakmai értekezleten.
A heti előzeteseket Facebook-oldalon tesszük közzé kedd délutánonként.

Legyen vendége nézőként vagy jó gyakorlatot megosztó közművelődési munkatársként.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.