Az ifjúsági szervezetek javaslatai alapján a “nyelvvizsga-amnesztia” meghosszabbítását javasolja a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs a kormánynak – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden, június 22-én Budapesten, a törzs ülése után.

Novák Katalin azt mondta: ez azt jelentené, hogy idén is lehetne diplomát szerezni nyelvvizsga nélkül, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindenkit arra ösztönöz, hogy szerezzen nyelvvizsgát, mert nehézséget okoz, ha valaki nem beszél idegen nyelveket.

A keddi ülés után összehívott sajtótájékoztatón Novák Katalin beszámolt arról is: az operatív törzs döntése alapján a köznevelési intézmények is egész nyáron szervezhetnek táborokat, foglalkozásokat, és ezek alkalmával a szülők, kísérők is beléphetnek az intézménybe. Hozzátette, ezt iskolánként lehet szabályozni, de az erre vonatkozó általános tiltást megszüntették.

Összefoglalójában a miniszter azt is kiemelte: a közművelődés házaiban tartott esküvők esetén a lakodalmakra érvényes szabályozások vonatkoznak, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermek- és ifjúsági alapprogramból 80 millió forintos keretet különítettek el, annak érdekében, hogy az ifjúsági szervezetek 500 ezer és 2 millió forint közötti összegekre pályázhassanak újratervezésre.

A közművelődési szakterület képviseletében Závogyán Magdolna, az állami közfeladatot ellátó, országos hatáskörrel rendelkező Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője vesz részt az operatív törzs ülésein.

A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs június 22-i ülését követő sajtótájékoztatóról az alábbi linken olvashatnak bővebben:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/novak-katalin-iden-lehetne-diplomat-szerezni-nyelvvizsga-nelkul

Az operatív törzs minden kedden 8:00 órától ülésezik, a jövő heti megbeszélésen a kulturális terület kerül kiemelten a tárgyalás fókuszába.

Fotó: MTI

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.