Elindult 2021. 06. 28-án, hétfőn a Nemzeti Művelődési Intézet rendezésében megvalósuló 10 napos “Közösségépítő kultúránk” rendezvénysorozat Lakitelek után Kápolnásnyéken is a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolával együttműködésben.

A rendezvénysorozat címe, a Közösségépítő kultúránk kifejezi azt, hogy a kultúra közösségeket épít. Elsősorban művelődő közösségek érkeznek a rendezvényre: művelődési házak, közösségi színterek különböző aktív közösségeit a hímzőktől a néptáncosokon át a sportolókig, a települések aktív fiatal, felnőtt és örökifjan idős lakosaiig. Így már a rendezvényre érkező buszokon közösségek utaznak az ország különböző megyéiből, akiket ez a közös kulturális élmény, ennek a megbeszélése, feldolgozása még tovább erősít, és segíti ezáltal Magyarország közösségi életének újraindulását.

A rendezvénysorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának Lázár Ervin programja támogatta. Lázár Ervin nevét meséi által mindenki ismerheti. A róla elnevezett kormányzati program elsősorban iskolások részére támogatja a színházlátogatást, a színházértő és színházkedvelő közönség kinevelését. Ebben a mostani programban viszont elsősorban a felnőttek részére adunk lehetőséget arra, hogy a színház és a közművelődés lehetőségeit közelebb hozza a Déryné Program színházi előadásokat közvetítő közreműködésével. A 10 napos program minden napján egy időpontban közel 500 vendég nézheti meg a napi színházi előadást, valamint látogathatja meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola központját körforgásban a két helyszínen.

A 10 nap színházi előadásai a következők:

06.28. (hétfő) A Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Kárpátok visszhangja című lendületes és sokszínű produkciójában olyan folklór válogatást állít színpadra, amelyben a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatják be, különös hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra.

06.29. (kedd) A Viharosok Táncszínház: Ládafia című előadása egy varázslatos utazásra hívja a közönséget a régmúltba, a mesék meghatározhatatlan idejébe.

06. 30. – 07. 08. (szerdától csütörtökig) The Art n.o. – Tetemrehívás című előadói műsort Arany balladáiból és kései lírájából állította össze Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, és ő adja elő művésztársaival. A versekhez írt dallamok magyar, skót és ír népi motívumokból épülnek fel, hiszen Arany sokat merített a skót népballadákból.

07. 09. (péntek) Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művét mutatja be a Csavar Színház, akik a városi komédiák hangulatát idéző produkciót varázsolnak elénk Petőfi páratlan humorával.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.