Folytatódott a közös szakmai gondolkodás, tervezés Heves megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018. július 26-án a felsőtárkányi Faluház épületében került sor a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon — EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projekt keretén a Metszéspont műhelymunka harmadik alkalmára.

A nap fő témája az 1997. évi CXL. törvény közművelődési rendelkezéseinek 76. § (3). bekezdésének e) pontjában megfogalmazott, az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását előíró rendelkezés volt.

Csathóné Sebők Erika, az NMI Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának vezetője ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendeletében megjelent, az adott témához csatlakozó elvárásokat, részleteket. A bevezető után Kary József, az NMI Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóság igazgatója a GDPR-adatvédelemről tartott előadást, illetve hogy ezzel kapcsolatban a közművelődésben dolgozó szakemberekre milyen feladatok hárulnak. A pályázatokkal és táboroztatással kapcsolatos adatfelvétel és adatkezelés, a rendezvényeken készült fényképek felhasználásának témaköreit is körbe járták.

Buzás Eszter, a Felsőtárkányi Közművelődési Intézmény (Faluház) vezetője bemutatta az intézményt, és beszélt a helyi civil szervezetekről és szerveződésekről. A feltételek biztosítása mellett a forrásteremtés kérdése merült fel. A résztvevők saját tapasztalatikkal reflektáltak az előadásra és osztották meg egymással ötleteiket, jó gyakorlataikat.

A résztvevők az ebédidőben megkóstolhatták a felsőtárkányi húzott túrós rétest is, amit hagyományos technikával a helyi nyugdíjas klub készített el. Minden év augusztus első hétvégéjén rendezik meg Rétes napjukat, melyet a felsőtárkányi tó partján tartanak meg.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.