135+1= A jövő zenéje Pest megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Első bemutatójához érkezett Pest megyében az NMI Művelődési Intézet 135+1= A jövő zenéje elnevezéssel meghirdetett programja, mely Kodály Zoltán szellemiségéhez és életművéhez kapcsolódva szólítja meg a fiatalokat. Április 21-én a Budakalászi Lenvirág Táncegyesület fiataljai mutatták be produkciójukat a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtárban.

A budakalászi Lenvirág Táncegyesület 1972-ben alakult. Azóta sok száz gyermekkel ismertette, szerettette meg a néptáncot és a népzenét. Az együttes fő célja a hagyományos paraszti kultúránk megismerése, megismertetése, egy élhető közösség fenntartása és a fiatalok nevelése, testtudatának fejlesztése a Kárpát-medence néptánc nyelvén. Az együttes vezetői: Markó Fruzsina és Leidinger Dömötör célul tűzte ki, hogy hogy Kodály Zoltán és Martin György, mint egyik legjelentősebb népzene illetve néptáncgyűjtőnk munkásságát emelik ki előadásukban.

A próbákat egy alapos kutatómunka előzte meg, ahol az egyesület tagjai közelebbről ismerkedhettek meg Kodály Zoltán népdalgyűjtésével, melyen keresztül még könnyebben tudtak választani a megszólaltatott zeneművek közül. A megszokott gyakorlattal ellentétben szabad kezet adtak az ifjaknak és ki-ki a magának kedves területet dolgozhatta ki csapattársaival a próba folyamán, így még inkább személyesebbé téve vonták be a csapattagokat az alkotói folyamatba. Céljuk volt, hogy a közös alkotással és együtt gondolkodással elősegítsék a fiatalok csapattá kovácsolását és egy olyan kreatív oldalukat mutathassák meg a közösségükben, amivel nemcsak a résztvevő fiatalokat, hanem a nézőket is részesévé tegyék az érzésnek.

 

Az este folyamán különböző népzenei és tánc dialektusokhoz tartozó területek mindegyikéből bemutatattak egy-egy táncot, Martin György munkássága alapján. A táncokhoz pedig Kodály Zoltán népdalgyűjtését használták fel a lenvirágosok. A produkcióra 2018. április 21-én került sor a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtárban egy jótékonysági est meglepetés produkciójaként, melyet a több száz fős közönség kitörő lelkesedéssel fogadott. A fiatalok produkcióját egy Kodály és egy Martin idézet zárta.

Pető Lilla
Fotó: Pető Lilla, Utto Lóránt

     

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.