„135+1=A jövő zenéje” hangosan szólt Veszprém megyében is

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Veszprém megyében 10 közösség vett részt az NMI Művelődési Intézet által meghirdetett programban, akik szívből jövő, kreatív alkotásaikkal aranyozták be a hétköznapokat.

Műfajukban és előadásmódjukban sokféle előadás született, hiszen mind a 10 csoport egyéni elképzelését vagy stílusát vitte színpadra. Voltak, akik a „Legyen a zene mindenkié!” elvet követték és közös zenéléssel vettek részt, de olyanok is, akik felhasználva a szabad stílust, valamely jól ismert Kodály idézet köré építettek saját művet.

Kodály zenei nevelésének egyik legfontosabb gondolata, hogy a gyerekeket minél hamarabb ismertessük meg a népzenével, a népi játékokkal, mert ez szolgálja legjobban személyiségük fejlődését. Ezt az elvet több csoport is magáévá tette, és ebből kiindulva dolgoztak.

Veszprém-Gyulafirátóton az Ablak a Múltra Egyesület közreműködésével a helyi Gyulaffy László Német Nemzetiségi Általános Iskolában a 2018. április 24-én hagyományosan minden évben megtartott Gyulaffy napokhoz kiválóan illesztették a tervezett programot, melynek célja a közös alkotás, a közösségi élmény megadása volt. Sárközi táncokból és hagyományokból állították össze előadásukat.

Várpalotán a Pueri Castelli Gyerekkórus 2018. május 9-én a Jó Szerencsét Művelődési Központban csalt könnyeket a szülők szemébe előadásával. A közösség rendszeres fellépője a városnak és kistérségi rendezvényeknek, de büszkélkedhetnek a budapesti Erkel Színházban való énekléssel is a Dalárünnepen. Repertoárjukban a zenetörténet szinte minden korszakából válogatnak, az egyházi zenétől a világzenén keresztül a kortárs művészetig.

A hajmáskéri iskolás néptáncosok sem voltak tétlenek. A néptánc oktatásra beiratkozott 1-5 osztályos gyermekeknek remek lehetőséget kínált a „135+1=A jövő zenéje” program, melynek keretében 2018. május 12-én mutatták meg a tanultakat a települési rendezvényen, Sárköz gazdag népzenei anyagára támaszkodva.

Veszprémben az Új Nemzedék Közösségi Térben az úgynevezett Open Mic nevezetű kezdeményezésen 2018. május 12-én mutatkozott be a Veszprémi Ukulele Klub, ahol saját szerzeményű „indulójukat” is bemutatták a közönségnek. Ugyancsak saját szerzeményével lépett fel a veszprémi Katarzis Amatőr Színjátszó Kör, akik 15 perces szösszenettel mutatták be a mester és tanítvány különös kapcsolatát, valamint, azt, hogy nem mindegy, mit mutatunk példaként a fiatalabb generációnak.

Bazsi mintegy 460 főt számláló település, ahol kiváló lehetőséget kínált a program ahhoz, hogy közös gondolkodás induljon el a fiatalok között. Azokon a településeken, ahol nincs helyben általános iskola, a diákok ingáznak. Ezek a lehetőségek megerősítik a településhez való kötődést, illetve a közösséghez való tartozást az alkotás jegyében. A kis csapat 2018. május 13-án mutatta be saját hagyományaira épülő előadását a helyi Művelődési Házban.

Tótvázsonyban két csoport is részt vett a programban. A német nemzetiségű településen a sváb hagyomány hangszere, a harmonika játszott főszerepet a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület klubhelyiségében, míg a helyi általános iskolában Kodály életét átfogóan mutatták be a diákok, nemcsak népdallal és azok feldolgozásaival, hanem egyéb társművészetek bevonásával is 2018. május 14-én.

Veszprém megye sokszínű tevékenységhez kiválóan illeszkedik a következő Kodály idézet: „Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy.”

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.