135+1=A jövő zenéje – Kodály nyomában Nógrád megyében is

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A Diósjenőn működő Boróka Gyermekjóléti Egyesület már évek óta tart zenés délutánokat a székhelyként szolgáló felújított parasztházban, melynek hatalmas udvarán egy kisvonat várja a környéket bejárni vágyókat. A 135+1=A jövő zenéje programba való sikeres regisztrálás után heti rendszerességgel találkoztak és sokat gyakoroltak az esemény csúcspontját jelentő flashmobra – melyről videofelvétel is készült a bemutatásakor.

Három dallal készültek – melyek közös próbáján egyik este az NMI Nógrád Megyei Irodájának kollégái is részt vettek és együtt énekeltek a fiatalok és a „régebb óta fiatalok” is. A dalok a következők voltak: „Az első villamos”, „Ne gondold…” és az „Azért vannak a jó barátok” című retró slágerek. Április 28-án, szombat délután sokan összegyűltek és énekelték közösen a dalokat, és a közös éneklés, zenélés tényleg összekovácsolta a kis közösséget.

A zene az egész rendezvényt átölelte, a közös éneklés után elindult a „zenevonat” ahol hegedű, dob és énekszó kísérte az utazókat. Ír népzene és csángó dalok is szóltak, hisz a zene nem ismer határokat! A vonatozás után a Los Domestos nevű nógrádi és diósjenői tagokból álló gitáregyüttes játszott a résztvevőknek. Végül egy DJ retró zenéjére táncolt mindenki. A program azonban még nem ért véget, tovább folytatódik május 12-én a meghirdetett rajzverseny eredményhirdetésével.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.