135+1=A jövő zenéje program Hajdú-Bihar megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Gáborjánban a Kis Tulipán csoport a helyi általános iskolásokból szerveződött, 4 citerás és 10 énekes részvételével. Vezetőjük Harangi Sándorné pedagógus. Hetente 3 próbán hallgatták és gyakorolták a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat. Közösen választották ki azt is, hogy melyek lesznek azok a dalok, amit megtanulnak és színpadra visznek. A próbák jó hangulatban teltek, a gyerekek lelkesen készültek a népdalok előadására. Izgatottan várták a fellépés napját, melyre a településen 2018. április 30-án, a majálison került sor.

A Létavértesi Dimitrifjak gyermekszínjátszó csoport és a Létavértes Cserebingó Néptánc csoport is elkezdte a közös munkát. A csoportvezetők a téma kiválasztása után a saját csoportjaikkal együtt megismerkedtek Kodály Zoltán életével, életútjával és munkásságával. A színjátszó csoport Kodály Zoltán gyűjtésének munkafolyamatát eleveníti fel és mutatja meg a közönségnek.

A néptánccsoport egy Somogy megyei kis falu Szenna dörzsölőjét kelti életre, melyet aztán Kodály gyűjtőcsapata felkeres és feljegyez. Az első közös próbán a két csoport tagjai összeismerkedtek egymással és a különféle népszokásokkal, hagyományokkal, melyet közös éneklés és tánc zárt. A nyilvánosság előtti előadás 2018. május 5-én a VIII. Májusi Málé Fesztiválon lesz Létavértesen.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.