1947 óta az első ősbemutató Egyházasgergén – Pajtaszínház települési főpróba

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Teltházzal, pótszékekkel zajlott szombaton, január 19-én a pajtaszínházi előadás települési nyilvános főpróbája Egyházasgergén a Művelődési Házban. A Pajtakör – Egyházasgerge Hagyományőrző Asszonyai amatőr színjátszó társulat Máté Krisztián rendezésében Galgóczi Erzsébet: Használt koporsó című átdolgozott művét adták elő, melyet kíváncsian vártak a helybeli érdeklődők és a településre érkezők.

A darab örvendetesen nagy sikert aratott. Ez biztatást jelent az előadóknak a január 26-án a Nemzeti Színházban bemutatásra kerülő előadáshoz, amely csak a kezdet, tovább kell folytatódnia ennek a nagyszerű közösségépítő munkának, mely nemcsak a hagyományőrzés terén, hanem hasonló darabok megtanulásával, előadásával játszódik.

Egyházasgergén – fotók által bizonyítottan – 1947-ben volt az utolsó felnőtt előadás. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Teátrumi Társaság közös projektje évek óta a települési színjátszó körök újjáélesztéséről szól. Nógrád megyében ez a hatodik amatőr társulat, akik részt vesznek a projektben.

A települési nyilvános főpróbája után örömmel ünnepeltek a szereplők és az előadás színrevitelében közreműködők.

Máté Lászlóné, Pospisil Patrik
Fotók: Máté Lászlóné, Pospisil Patrik

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.