2018 Pest megyében: számok, tapasztalatok és élmények

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Ha mindent le szeretnénk írni, bizony nem lennénk könnyű helyzetben, de a cél nem a teljes számadás. Kicsit összegezni mik is voltak azok a szakmai tevékenységek, amivel segítettük a megyei közművelődésben, feladatellátásban dolgozókat. Kiemelt célként tekintettük, hogy Pest megye 187 településével intenzív kapcsolatot alakítsunk ki, segítve ezzel egy aktív és korszerű megyei hálózat kialakulását.

Megyejáró napokat tartottunk, melynek keretében közművelődési intézményeket és helyi önkormányzatokat látogattunk meg, igazgatói pályázatokat bíráltunk, minőségbiztosítási címre pályázókat mentoráltunk. Az országos kulturális statisztikai adatgyűjtésbe kapcsolódtunk be 305 adatszolgáltatóval. A jogszabályi változásokat számos szakmai feladatot és intézményi dokumentációt érintettek, így sok-sok beszélgetés, kérdés és szakmai tanács jutott el fenntartókhoz, intézményekhez és szakemberekhez egyaránt.

Tematikus és vezetői szakmai műhelysorozatot indítottunk el, ahol a különböző témákat érintő előadások mellett nagy hangsúlyt fektettünk a szakmai tapasztalatcserére. Nyolc alkalommal 494 résztvevő ‒ közművelődési intézményben dolgozó, illetve amatőr színjátszó ‒ kapcsolódott be a szakmai munkába, melyet közművelődési intézményben dolgozók, amatőr színjátszók és bábcsoport vezetők részére szerveztünk.

Új kezdeményezésként indítottuk el a Módszervásár programunkat, mely híd szerepet hivatott betölteni az egyetemi oktatók, hallgatók, civil szervezetek és közművelődési szakemberek között. A megyei innovatív projektek bemutatkozásán túl, segítette ez a program a gyakornokok és a fogadóintézmények közötti kapcsolatok kialakítását. Az évet egy Értéktári nappal zártuk Isaszegen, ahol a határon túli testvér megyénk egyik települése, Gyergyószárhegy is bemutatkozott. Pest megyében 75 helyi értéktár működik, közülük sokan nagyon tartalmas munkát végeznek, irodánk feladata, hogy ezen a területen is generálja a bemutatkozás lehetőségét, illetve minden eszközével segítse a tapasztalatcserét, hogy az értéktári munka közösségépítő erejével segíthesse minden település fejlődését.

Részt vettünk országos projektekben melynek keretében év elején Bagon, év végén pedig Pilisszentkereszten alakult meg pajtaszínházi csoport, voltunk Biatorbágyon Bábozni, Nagykátán a KALOT Népfőiskola rendezvényén. Pomázi tűzoltókat kísértünk Lakitelekre az I. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari találkozóra. 135+1 a Jövő zenéje ifjúsági közösségfejlesztő projektben 13 Pest megyei település vett részt, az országban az egyik legnagyobb számban. Népi kézműves képzés keretében Cegléden kenderből készítettünk óvodások számára játékokat.

Számtalan meghívásnak tettünk eleget így voltunk számos kiálíltásmegnyitón, festészet napi programon, szakmai konferencián nemcsak a megyében, hanem az egész országban is, az évet pedig a Megyeházán zártuk, ahol a megye nap keretében elsőként gratuláltunk a Fekete Dió díj nyertesének.

Számtalan elhivatott szakembert ismerhettünk meg, igazi öröm volt számunkra az együttgondolkodás, a számos közösen elért siker, az úton megszerzett tapasztalat és élmény.

Minden egyes telefon, minden megválaszolt e-mail és minden megtett kilométer egyetlen célt szolgált, és 2019-ben is, hogy a közösségi művelődés szakma kreatív és korszerű válaszokat tudjon adni a legkülönbözőbb társadalmi változásokra, fejlessze a települések életminőségét és megteremtse a kultúrához való esélyegyenlőséget.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.