50 éve vessző a kézben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Jubileumi kiállítás nyílt a Városi Művelődési Központ Lentiben „Fél évszázad a fűzvessző bűvöletében” címmel arra emlékezve, hogy Dulics Margit Gránátalma-díjas kosárfonó 1968-ban elkezdte mesterségét, az Erdőgazdaság Fűz- és Kosáripari Vállalatnál Lentiben, és a mai napig aktívan dolgozik, mint elismert kosárfonó.

Először fűzvessző válogató munkakörben dolgozott, majd kosárfonóként folytatta. Nagyon gyorsan elsajátította a mesterséget, nem sok idő telt el, talán két hét és már kosáraljakat készített. A későbbi férjével, Csaplár Andrással itt találkozott először.
1983-ban Andrással közös vállalkozást alapítottak. A 80-as években még kereskedők jártak felvásárolni a termékeket. Ekkoriban kosarakat készítettek és nagy számban bútorokat is fontak.


Az 1990-es években egyre nagyobb divat lett a műanyag kosár, ami kezdte kiszorítani a természetes anyagból készült termékeket. Az értékesítés módszerében változtatnia kellett, előtérbe került a vásárokon való megjelenés. Az új forgalmazási hely, a vásározás nagy sikert hozott. A szakma és a vevői kör egyaránt elismerte a kiemelkedő munkásságot, a színvonalas használati és lakberendezési termékeket szívesen vásárolták.

A sikerek ellenére Margit mindig szorgos kezű, szerény asszony maradt. A több mint húsz évi vásározás megtette a hatását, egyre több mesterségbemutatóra hívták az ország egész területéről. Ekkor kezdetét vette valami új, a tanítás és a sok évi munka meghozta gyümölcsét.
Napjainkban rendezvényekre jár és az oktatás a fő cél, hogy legyen, aki tovább vigye a szakmát. A pályázatoknak és a közösségeknek köszönhetően a tudásátadást intézmények és önkormányzatok is igénylik, szervezik.

 
Manyi szerint, a hagyományokat nem ápolni kell, hanem át kell adni. A kosárfonás tanulásakor a kezdő növendékek azt hiszik, könnyű mesterséget sajátítanak el, hiszen Manyinak 50 éve vessző van a kezében. A gyakorlat azonban mást mutat, egy-egy kosár készítésekor rájönnek, hogy nem is olyan egyszerű szakmát választottak.
A számos szakmai kitüntetés tulajdonosának – 2013-ban Vajda Lajos díjban részesült, 2015-ben Gránátalma-díjat vehetett át a 16. Országos Népművészeti Kiállításon – családja a munkában és az oktatásban is egyaránt segítő kezet nyújt, többek között húga és unokája is kitanulta a kosárfonás technikáját.
Budapesten a Mesterségek Ünnepén immár 20 éve csodálhatja meg az egész ország a hatalmas tapasztalati háttérre épülő tudást és elhivatottságot.

Farkas Ildikó
Fotó: Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.