9. Közösség és média szakkör Zalában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül, 2019. február 20-án tartotta 9. alkalommal a Közösség és média szakkörét a Zala Megyei Igazgatóság épületében.

Hol blogoljunk? Mégis miről? Milyen eszközök lehetnek segítségünkre? E foglakozás a gyakorlati tudásátadásra fektette a hangsúlyt. A cafeblog.hu oldalon történt regisztrációt követően mindenki kialakította saját oldalát. Fontos, hogy a blogolás során se feledkezzünk meg az esetleges képek szerzői jogvédelméről, ha nem a saját fotónkat szeretnénk közzé tenni. Erre kiválóan alkalmas a Pixabay oldal, ahol jó minőségű, ingyenes képeket lehet letölteni.

A csoport tagjai a blogolás témakereséséhez felelevenítették a kosárfonás mai technikáját, melynek során papírtekercsekből készítenek használati tárgyakat.

A munkafolyamatot lefilmezték, mely kellő inspirációt adott a bloggerek részére.

A jó íráshoz, jó téma kell, így a további témakeresés ösztönzése céljából egy színjátékot is előadott a csoport, mely a média mellett a közösség egyik legnagyszerűbb összekovácsoló erejével rendelkezik. Mi is a legfontosabb? Változik a világ, a papírt, ceruzát felváltja a billentyűzet és a monitor, de a lényeg nem változott, a gondolatok csak akkor maradnak fenn, ha megörökítjük őket.

Ez egy ősi tevékenysége az embernek, mert örök idők óta szeretnénk másokkal is megismertetni a számunkra fontos pillanatokat, érzéseket, történéseket. Régen falakra festettek, majd papírra írtak, ma pedig online felületekre, csupán az eszköz változott.

A mai foglakozás üzenete mi is lehetne más, mint az, hogy ne hordozza senki magában a történeteit. Számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy megosszuk másokkal saját kincseinket, melyek aztán mások segítségére lehetnek.

Süliné Elekes Éva
Fotó: Kovácsné Káli Szilvia és Szőke Elvira

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.