9216 db LEGO kocka + 1 fantasztikus csapat + 1 óra építés = Kodály portré a jövő zenéje

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

 

Fekete, fehér, sovány, kövér
Tekerd!
Kit érdekel, honnan jöttél
Isten hozott nálunk, testvér
Tekerd a lemezjátszót!

/Anima Sound System – Tekerd (részlet)/

A nyíregyházi Tekerd! csoport ‒ szlogenjéhez hűen ‒  nagy szeretettel várta az ország 19 megyéjéből érkező vendégeket, szakembereket a Lakiteleken megtartott „135+1= A jövő zenéje” zárókonferenciájának esti programjaként szervezett „közös építésre”.

A csoport fiatal tagjai nagy lelkesedéssel és várakozással érkeztek a konferencia megnyitójára. Miután tudomást szereztek róla, hogy a zárókonferencia esti programjában „főszerepet” kapnak, különböző terveken kezdtek el gondolkodni. Így született meg végül a döntés, hogy közösen a résztvevőkkel, a projekthez illeszkedve, ismét egy Kodály portrét építenek ‒ az egyediséget természetesen itt is szem előtt tartva ‒, Op-Art stílusban.

Izgatottan várták az estét, és meglepődve tapasztalták, hogy mennyi érdeklődőt vonzott egyedi projektjük. A Kodály-portré építése a szokásosnál jobban motiválta a résztvevőket, hiszen az elgondolt építési technika, és maga a stílus is, eltért a megszokottól. A több órásra tervezett építés, a magas résztvevőszámnak és hatalmas lelkesedésnek köszönhetően, alig egy óra alatt véget ért. Ezután kezdődött igazán csak el a közösségépítés, hiszen a résztvevők és szakemberek nagy többsége még órákon át beszélgettek és osztották meg jobbnál-jobb tapasztalataikat egymással. Nagyon gazdag csoportdinamikai folyamat volt ez, amelyben kiderült, hogy épp ideje valamilyen közösségi cselekedetbe kezdeni.

A közösségépítő folyamat iránti jelentős érdeklődés – mely a tekerd! csoportot érintette ‒ egyértelmű bizonyíték arra, hogy a közösségekkel foglalkozó szakemberek körében határozott igény jelentkezik ilyen és ehhez hasonló bevált módszerek, illetve hazai jó gyakorlatok megismerésére.

Nagy Edina

Fotó: Nádasiné Barta Ibolya

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.