A Budavári Palotában ünnepelték mesterségüket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei népművészek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Augusztus 17-től 20-ig az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján mutatkozhattak be hazánk népművészeti egyesületei és népművészei a 32. Mesterségek Ünnepén, a Budavári Palotában. Az idei év kiemelt témája a szövés és fonás volt.

A látogatók megismerkedhettek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken szövéssel, a rokkán fonással, a szalag-, és szőnyegszövéssel, valamint egy korabeli parasztporta udvarán a gyapjú és a kenderfeldolgozás ősi műveleteibe is betekinthettek. A hatalmas tömegeket megmozgató rendezvényen ezer népi iparművész látványműhelyében nyílt lehetőség az egyedülálló népi örökségek, értékek megcsodálására és megvásárlására, valamint a kismesterségek kipróbálására.

A helyi és Kárpát-medencei értékek mellett kazah, üzbég, iráni, kínai, mongol,  kirgiz mesterek tradicionális portékái díszelegtek a pavilonokban. A több helyszínen felállított színpadon csaknem száz színvonalas fellépő gondoskodott a látogatók szórakoztatásáról. A családok éve alkalmából bemutatkoztak többgenerációs kézműves dinasztiák, így a látogatók megismerkedhettek többek között a háromgenerációs csizmadia családdal.

Kulináris élvezetekben sem volt hiány. Akik megéheztek, hosszú gasztronómiai kalandozást tehettek a magyar ízek utcájában, ahol ínycsiklandó nemzeti kézműves termékeket és kész ételeket kóstolhattak. Nagy öröm volt és büszkeséggel töltötte el a Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának kollégáit, hogy a megye összes, aktívan működő népművészeti egyesülete képviselte és kiemelkedő értékű, minőségű munkáival, bemutatóival emelte – az amúgy is nívós – rendezvény színvonalát.

Mivel a módszertani iroda munkatársai kiváló szakmai és partneri viszonyt ápolnak a megyében fellelhető népművészeti egyesületekkel, így az iroda vezetője két napon keresztül meglátogatta, figyelemmel kísérte és a további közös szakmai együttműködés lehetőségéről beszélgetett a népművészeti egyesületek vezetőivel.

A rendezvényen résztvevő alkotókra felfigyelt az egyik miskolci rádió munkatársa, aki a rendezvény helyszínén hangulatos, autentikus környezetben szólaltatta meg a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület kosárfonó mesterét, a Sajómenti Népművészeti Egyesület nemeztáska-készítőjét, a Matyó Népművészeti Egyesület hímzőjét és a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének elnökét. A rádiós interjúban lehetőségük nyílt hosszasan mesélni az általuk képviselt egyesületek múltjáról és jelenéről, a rendezvényre való hosszas készülődésről, a népi mesterségekről, azok kitanulásáról, szépségeiről és nehézségeiről, valamint az örökös kérdésről, a továbbörökítéséről, utánpótlásról. Ezen a jeles napon tíz fő részére adták át a Népművészet Mesetere díjat, valamint öten vehették át a Népművészet Ifjú Mestere elismerést.

Tóth Csaba

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.