A Csongrád Megyei Értéktár Bizottság ülése Szegeden

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

A Csongrád Megyei Értéktár Bizottság idei első ülését 2018. március 5-én tartotta Szegeden, a megyei önkormányzat Tisza termében, a Belvedere-palotában.

A megye települési értéktár bizottságai közül jó néhány nemcsak saját pátriájában dolgozik aktívan, hanem a megyei értéktárba is felterjeszt kiemelkedő jelentőségű értékeket. A télvégi bizottsági ülésre 5 javaslat érkezett, az egyik legaktívabb településről: Apátfalváról. Az öt javaslat közül hármat választott be a megyei értéktár bizottság: a fűrészelt, rátétes deszkavéggel díszített házoromzatok és a Langó-kápolna az épített környezet; a kelt bodag (a cigányok kenyere) a turizmus szakterületi kategóriában került a Csongrád Megyei Értéktár elemei közé.

A legutóbbi bizottsági ülésen felmerült annak lehetősége, hogy a megyei értéktár egymással rokon elemeit összevonja a bizottság, de végül csak a Szőregi rózsatő és Magyarország legnagyobb egybefüggő rózsakertje nemzeti értékek összevonása mellett voksolt a testület.

Az ülés zárásaként Magyar Anna, a bizottság elnöke tájékoztatta a testületet az elmúlt időszakban történt értéktárral kapcsolatos eseményekről, illetve Dohorné Kostyál Zsuzsanna, a bizottság tagja ismertette a jelenlévőkkel a Művelődési Intézet Minden értéknek legyen közössége – települési értékek feltárása a hungarikum mozgalom jegyében a Kárpát-medencében című konferenciájának célját és programját.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.