A felöltöztetett város – Szigetszentmiklós

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Tizenegyedik alkalommal rendeztek akciófestészetet Szigetszentmiklóson. A Magyar Festészet Napja alkalmából számos művész alkotott a Városi Könyvtár és Közösségi Ház előtt területen október 13-án, szombaton. A kiemelt eseményre az iroda dolgozói is ellátogattak.

A festészet napi programot a Szigetszentmiklósi Városi Galéria az INSULA Egyesülettel közösen szervezi már 11 éve. Céljuk, ahogy a megnyitóbeszédben is elhangzott, hogy „felöltöztessük a várost”, ehhez eszközként az akciófestészetet választották. Az akcióművészet a művészeteknek az az iránya, amely elsődlegesen nem a műtárgy létrehozására törekszik, hanem az időben zajló, egyszeri megismételhetetlen, a művész és a közönség együttműködésén, együtt cselekvésén alapuló akcióra.

Zenei aláfestés alatt, közel két órán keresztül híres-neves hazai és külföldi művészek alkottak különböző stílusban, de térben és időben egy helyen.

Mindeközben karikaturisták ingyen készítettek portrékat a látogatókról, ezzel is közelebb hozva az élményt a résztvevőkhöz.

A folyamat végigkísérhető, megtekinthető volt mindenki számára. A festmények a szigetszentmiklósi Akció Festészeti Képtár gyűjteményébe kerülnek, városi intézményekbe lesznek kihelyezve, hogy a mindennapokban minél többen találkozhassanak kortárs képzőművészeti alkotásokkal.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.