A film forog tovább a vasi Mozgó film, mozgó klubban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül Mozgó film, mozgó klub szakkört indított Vas megyében, melynek hetedik foglalkozása 2019. október 22-én zajlott.

A fiatalok szívesen ismételték és örömmel folytatták a munkát Horváth Zoltán filmes szakemberrel és a vendéggel, Boros Ferenccel. A szeptemberi szakkör során számtalan felvételt készítettek a fiatalok és az alapkoncepció is kialakult, milyen filmet is szeretnének viszontlátni a vásznon. Több szemszögből készítettek el felvételeket, hogy a nyersanyag vágható legyen, igazi rövidfilm készülhessen belőle. Ki operatőri, ki színészi szerepben próbálta ki magát.

Októberben a megvalósítás abba a szakaszába érkezett, hogy ezeket a jeleneteket rövidfilmmé vágják. A két szakember segítségével ismerkedtek a vágóprogrammal, milyen alapbeállításai és funkciói vannak. Ám ezt még megelőzte a nyersanyagok kiválogatása, hiszen így tudták eldönteni, miket is tudnak felhasználni belőlük?

A válogatást nem kis derültség kísérte, azonban a szakemberek a hibákra is felhívták a figyelmet. Sok esetben előfordult, hogy egy-egy szereplő nem jó irányba nézett, de operatőri hiba is akadt. Szerencsére bőséges anyag állt a rendelkezésükre, így ezeket a felvételeket nem kellett megismételni.

A fiatalokat nemcsak a kamerakezelés és színészkedés, hanem a vágóprogram használatának elsajátítása is nagyon lekötötte. Az eddigi anyagokat sikerült úgy egymáshoz illeszteni, hogy kerek egész történetet alkossanak, így a feliratozás ötletét elvetették.

Sarkalatos pont volt még a délután során a zene kiválasztása. Mindenképp olyan zenét szerettek volna, amely illik a film hangulatához és erősíti azt. A foglalkozás végén megtekintették az eddig elkészült alkotást, melyet a csoport és a szakemberek is befejezetlennek éreztek. Így nem kérdés, hogy novemberben a film forog tovább!

Bognár Alexandra 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.