A film-klub forog tovább

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A Művelődő Közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148. számú pályázat keretén belül létrehozott Mozgó-film, mozgó-klub havi egy alkalommal működő klubfoglalkozás a szolnoki Tisza Moziban, ahol a lelkes tagok az amatőr filmezés alapjait tanulhatják meg.

A 2018 szeptembertől-decemberig megtartott foglalkozásokon megismerkedtek a plánok fajtáival, használati módjukkal. Átbeszélték a kamera elhelyezésénél a magasság fontosságát, mikor érdemes fentről, vagy lentről képeket készíteni. Egy kép beállításánál megtanulták a hármas kompozíció és az aranymetszés használatát, illetve a kemény és lágy fények használatáról is ismereteket kaptak.

A foglalkozások végén rendszeresen „házi feladatot” kaptak a résztvevők a riportkészítés, fotók készítése, plánok használata témakörében. Az októberi foglalkozáson Trauner Sándorról elnevezett nemzetközi filmfesztiválon vettek részt. A fesztivál témája: Trauner Sándor díszlettervező munkássága. Egy kerekasztal beszélgetés során megismerhették munkásságát, a beszélgetők a siker titkát keresték, miért volt nagy formátumú díszlettervező. A legfontosabb talán az elbeszélések alapján az lehetett, hogy Trauner Sándor festői szemmel látott, 50 éves szakmai múlttal rendelkezett, ezáltal a „nagy terek mesterévé” vált. Látásmódját rendkívül jól tudta hasznosítani például a perspektívák kialakításánál. A klubtagok novemberben elkezdtek megismerkedni a dokumentumfilmes interjú készítésével. A dokumentumfilmek fajtáinak megismerése után gyakorlati feladatokon keresztül ismerték meg a kamera beállítását, elhelyezését, a fények használatát. Az év utolsó alkalmán az előzetesen elkészített kis riportokat tekintették meg és elemezték ki. Ezután a kisfilmek szerkezeti felépítéséről volt szó, hogyan épül fel, a „big hook”, a zene, a kérdések szerepe a kisfilmek tervezésekor, mikor és hogyan kell alkalmazni a párbeszédeket.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.