A filmes tábor következő állomása: Dunaszekcső

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül a véméndi Mozgó film, mozgó klub csapata 2019. augusztus 17-én Dunaszekcsőre látogatott.

A csapat második szakmai útjának célja egy filmes tábor felkeresése volt, ahol szakmai programokon, illetve filmvetítéseken profi és lelkes alkotók, szakemberek között tölthették a napot. A fogadó egyesület vezetőjével, Gubik Viktóriával betekinthettek a XVI. Képköznapok című filmes alkotótábor utolsó, zárónapjának eseményeibe. A program igen gazdag volt. A vendégszerető településen igazi nyitott és kreatív csapatokkal találkozhattak a vendégek. Betekinthettek a táborlakók életébe, majd Tóth Marcell mozigépész segítségével részletesen megismerkedhettek egy 16 mm-es, ma is működő mozigéppel, melyet használatba is vettek a tábor estéin.

Az érdeklődők megtekinthették a 2017-es Ördögkatlan Fesztiválon készült Cseh Tamás és Leonard Cohen emlékest című dokumentumfilmet, melynek munkálataiban több táborlakó is dolgozott. Rumann Gábor, a film vágója, beszélt a film készítéséről, és válaszolt a táborlakók kérdéseire. A vetítés után Stőhr Lóránt Személyesség, jelenlét, narrativitás. Paradigmaváltás a kortárs magyar dokumentumfilmben című könyvét mutatta be, melyet kerekasztal-beszélgetés követett.

Természetesen a pattogatott kukorica sem hiányozhatott a versenyfilmek vetítése előtt. Az alkotások megtekintése után a résztvevők átbeszélték élményeiket, benyomásaikat, a neves zsűri pedig visszavonult értékelni. Az eredményhirdetésen minden alkotást méltattak, kiemelték az egyes művekben megtalálható egyedi elemeket. A zsűri tagjai Tarnay László, a PTE BTK Filmtudományi és Vizuális Kultúra Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Stőhr Lóránt filmkritikus, filmtörténész, Benkő Tamás rendező, operatőr voltak. A tartalmas nap ismét lelkesedéssel és alkotási vággyal ruházta fel a résztvevőket.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.