A filmkészítés alapjaival ismerkedtek a Vas megyei Mozgó film, mozgó klub résztvevői

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül Mozgó film, mozgó klub szakkört indított Vas megyében, melynek ötödik foglalkozása 2019. július 23-án zajlott.

A rekkenő hőség ellenére örömmel kezdték meg a fiatalok a munkát Horváth Zoltán filmes szakemberrel. A Mozgó film, mozgó klub szakkör közösségépítő és -formáló, drámajátékokra épülő foglalkozásai júniusban zárultak. Júliustól a résztvevők megkezdték az ismerkedést a filmkészítés alapjaival. Ez az első alkalom inkább még csak az új foglalkozásvezető megismeréséről szólt, bár már itt is többen jelezték, hogy rendelkeznek némi filmes tapasztalattal, néhányan amatőr filmes alkotásokban is szerepeltek.

 A foglakozás első felében Horváth Zoltán dokumentumfilm-készítő bemutatkozott a fiataloknak, és kérte tőlük, hogy ők is meséljenek magukról, különösen a filmekhez való viszonyukról. Az érdekes beszélgetés során több kérdés is felmerült. Azon túl, hogy ki milyen műfajú filmeket kedvel, a foglalkozásvezető már arra is rákérdezett, az adott alkotás vajon hogyan éri el a hatását, milyen eszközöket használnak a szakemberek? Ez a szakkör aznapi témakörének felvezetését szolgálta, ami a filmes képkivágások, plánok bemutatása volt. A jelenlévők megismerték az ún. totál plánokat, majd a közeli képkivágásokat, egészen a szuperközeliekig.

Az első alkalomnak nem volt még célja a kamerahasználat, ám vetített képes példákon keresztül a résztvevők fotók és mozgóképek segítségével megismerhették a plánokat. Szó volt arról is, hogy melyiknek hol, mikor lehet jelentősége a filmekben.

A kamera-beállításoknak szintén kiemelt jelentőségük van. Az alsó, felső perspektívák, vagy a szemmagasságban elhelyezett kamera mást és mást fejez ki. Szóbeli gyakorlatok során a foglalkozáson kisebb jeleneteket formáltak meg aszerint, hogy mikor hova kerüljön a kamera és hogyan lehetne felplánozni azt.

Az augusztusi alkalom során elsősorban a kameramozgásokról lesz szó, hogy aztán ősztől elkezdődhessen a saját film előkészítése is.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.