A gencsapáti helytörténeti gyűjtemény jövője

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A „Kézbe adott népi hétköznapok” című programsorozat első alkalmára 2017. november 21-én kerül sor Gencsapátiban a művelődési ház, a község értékeinek gyarapításáért tenni akaró helyiek és az NMI Művelődési Intézet Nkft. szervezésében. A program Vas megye valamennyi helytörténeti gyűjteménnyel, tájházzal bíró, vagy annak megalapítását tervező önkormányzatát, közösségét tapasztalatcserére hívja.

A kerekasztal-beszélgetés célja annak segítése, hogy a kistelepülések közösen összegyűjtött tárgyi örökségüket a kulturális alapú gazdaságfejlesztés szolgálatába állítsák. A program keretében alkalom nyílik jó gyakorlatok bemutatására, hasznosítható ötletek megismerésére azon közösségek számára, amelyek tájházaikat, helytörténeti gyűjteményüket élővé szeretnék tenni. 

A délután folyamán 15.00 órától kézműves foglalkozás keretében lehetőség nyílik a helytörténeti gyűjtemény megismerésére, valamint gyöngyfűző és szövési technikák kipróbálására Bodorkós Józsefné, Gitta és Jáger Imréné, Matild közreműködésével.

17.00 órától fórumbeszélgetés keretében cserélhetnek tapasztalatot a megjelentek, akik feltehetik kérdéseiket Tóth Kálmán múzeumpedagógusnak; Bangó Mária Mira médiaszakembernek; Paukovics Józsefné Cák Község polgármesterének, az országos és nemzetközi szinten is ismert pincesor gazdájának; valamint Horváth Zoltán dokumentumfilm-készítőnek.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.