A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése – műhelymunka

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Zala Megyei Igazgatóságának szervezésében – a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150” azonosító számú Metszéspont műhelyfoglalkozás keretében – a hatodik találkozás 2019. július 29-én hétfőn valósult meg Gellénházán, a Művelődési Házban. A műhely fő témája a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése volt.

A műhelymunka első elemeként ismerkedő játék valósult meg az értékek jegyében. Majd meghatározták az érték fogalmát, a közösségek érték alapú megszólításához kaptak részletes útmutatót a résztvevők. Az előadó Bánkutiné Mihalcsik Márta több mintaprojektet mutatott be, melyek segítségével Zala megyébe is adaptálhatók az értékek feltárásának módszerei.

A műhelymunkán dominánsan jelent meg, hogy minden értéknek legyen közössége. Ezzel a szemlélettel folyamatosan mozgatni lehet a gyűjtést és bővítési lehetőségeket is kínál. A résztvevők örömmel meséltek a saját településeiken elindult vagy elindítandó értékfeltárásról. A beszélgetés legfontosabb tanulsága; a közművelődési szakembereknek segítő és motiváló szerepkört kell betölteniük a saját településeiken.

A műhelyfoglalkozás augusztus utolsó keddjén folytatódik.

Matyasovszky Margit
Fotó: Matyasovszky Margit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.