A Hetedhét Bábcsoport Egerben állt színpadra

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2019 januárjában a III. Bűvös Bábos Program keretein belül Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, Somogy, Vas, Veszprém megye mellett Heves megyében is megalakult egy újonnan induló, fiatalokból álló bábcsoport. Visznek településére esett a választás, hiszen amatőr művészeti csoportjai nagy múltra tekintenek vissza, Csibészke Bábcsoportjuk országosan is elismert.

Az utóbbi 20 évben a bábozás művészetének visszatanítása elhalványodott a település életében, viszont most örömmel fogadták a lehetőséget és megalapították a program keretein belül a Hetedhét Bábcsoportot. A csoport tagjai viszneki és tarnaörsi 10-11 év közötti hátrányos helyzetű általános iskolás fiúk és lányok. Csoportvezetőjük Nagy Henrietta, aki 2016-ban a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett Bábcsoportvezetői alapképzésen vett részt. További segítők: Csintalanné Kiss Anna, aki szintén részt vett a képzésen, Guba Bernadett, közművelődési szakember, Csörgő Tamásné tanárnő és Fodor János polgármester úr, továbbá a gyermekek szülei.

2019. május 25-én már bemutatkozhatott a csoport Visznek település családi napján, ahol a lakosság és a környékbeliek nagy szeretettel várták őket, majd vastapssal jutalmazták előadásukat. 2019. június 6-án eljött a várva várt nap, hiszen Egerben, az Egri Kulturális és Művészeti Központban, az Országos III. Bűvös Bábos program és szemlén mutathatták meg tehetségüket a további 7 megye mellett. A megnyitó után rögtön a Viszneki Hetedhét Bábcsoport bemutatója következett, Az aranyszőrű bárány népmesét valósították meg a színpadon paraván mögött, kesztyűs bábokkal. A gyerekek a többi előadást már felszabadultan élvezték. A délután folyamán, amíg a csoportvezetői műhelymunka tartott, a gyerekek Sarkadi Bence marionettművész előadását tekinthették meg.

A viszneki csapat indulás előtt még elénekelte a közösen költött kis indulóját. A csoportvezető és a segítők biztosították a fiatalokat, hogy szeptemberben újra indul a bábozás, és egy újabb mesét, már más technikával fognak feldolgozni.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.