A hungarikummozgalom és a kulturális gazdaságfejlesztés kapcsolata

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága szakmai konferenciát és kiállítást rendezett 2019. szeptember 6-án Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Művelődési Központban. Az esemény a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretei között valósult meg.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere és Oláh Edit, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője köszöntötte a jelenlévőket. A szakmai konferencia első előadója dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke volt, aki az értékekről és közösségekről, a Kárpát-medencében megvalósuló értékfeltárásról beszélt. Őt követte Szabó László, a nagy múltú Bugac polgármestere, előadása a Virágzó élet a homokon címet viselte. Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatójának előadása a Malmok útjáról, a turisztikai tematikus utakban rejlő lehetőségekről szólt. Őt Iványi Ferenc, a KÉSZ Aréna Városi Sportcsarnok vezetője követte, aki felvázolta a Városi Sportcsarnok, mint multifunkcionális tér kínálta lehetőségeket. Héjja Bella Emerencia népiének-tanár hangszerrel érkezett a konferenciára. Előadása a Korok és kultúrák találkozása a Sárgamajorban – a tárogató és ami mögötte van címet viselte. Az előadások sorát dr. Bankó Ágnes aljegyző, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár referense zárta, aki A Bács-Kiskun Megyei Értéktár jövőképét festette hallgatósága elé.

Az előadásokat követően Rideg László és Szántó István, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke átadták a megyei önkormányzat és a megyei értéktár okleveleit, mellyel köszönetet mondtak a kiskunfélegyházi értékek őrzőinek. Huszonkét félegyházi érték vált megyei értékké az elmúlt időszakban. Elismerésben részesült Kapus Béla karnagy és Balázs Árpád zeneszerző, akiknek példamutató életútja, szakmai tevékenysége kiemelkedő értéke a megyének.

A konferencia végén ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a Válogatás Bács-Kiskun megye értékeiből című megyei értéktár-kiállítás a művelődési központ aulájában. Az ünnepségen Polyák Albert címzetes főiskolai tanár, a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi főigazgatója, a hungarikummozgalom egyik elindítója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Héjja Bella zenész barátaival teremtett a kiállítás megnyitón vidám hangulatot.

A kiállításban elsősorban Kiskunfélegyháza és környéke megyei értékei kerültek bemutatásra. A látogatók több mint negyven fotón keresztül ismerhetik meg a járás kulturális örökségeit, épített és a természeti környezetét, jeles személyek életművét, agrár- és élelmiszertermékeit. Számos helyi, illetve megyei értéknek számító népművész és iparművész munkássága az itt bemutatott alkotásaikat szemlélve válik ismertté az érdeklődők számára. Többek között Bedő Istvánné vertcsipke-készítő, Dugár János fazekas, Gergely Ramóna kosárkötő, Kovács Miklós kékfestő, Nagy Mari és Vidák István textil- és nemezművészek, Szelesné Kása Ilona tojásíró, gyöngyfűző alkotásiból kapnak ízelítőt a látogatók. A megyei értékeken kívül hungarikumokkal és nemzeti értékekkel is találkozhatnak a látogatók. Bács-Kiskun megye hat hungarikummal (Bajai halászlé, Halasi csipke, Kodály-módszer, Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás, Piros Arany és Erős Pista) büszkélkedhet, ezek bemutatása, megjelenítése kiemelten fontos volt a kiállítás rendezői számára.

Fekete Beatrix
Fotó: Mészáros Judit, Mészáros Márta

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.