A III. Bűvös Bábos programban megalakult bábcsoport a Napsugár Bábszínházba látogatott

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2019. május 15-én bábszínházi látogatásban volt részük a pusztaföldvári „Apropó bábcsoport” tagjainak a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban, akik a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében megvalósuló Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott pályázat keretén belül, a Nemzeti Tehetség Programban, a hazai kulturális intézmények tehetséggondozó programjában vesznek részt.

A programban felkínált közösségépítést, az élményközpontú tanulás lehetőségét szolgálta a néhány órás bábszínházi bejárás. A 15 tagot számláló bábcsoport tagjai nagy lelkesedéssel tekintettek be a színfalak mögé és kíváncsian hallgatták Lenkefi Zoltánt, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatójának előadását és történeteit.

Első körben a színpadot vehették birtokba a gyerekek, ahol az Ármányos puncspancs bábdarab díszleteit, kellékeit és nem utolsó sorban bábfiguráit nézhették meg, próbálhatták fel. Nagy érdeklődéssel hallgatták meg a darab történetét. Ezután kérdésekkel bombázták az igazgató urat, aki nagy örömmel válaszolt. A gyerekek kíváncsisága és érdeklődése határtalan volt. Ezt követően a bábkészítés rejtelmeibe pillantott be a csoport. A bábkészítés lépéseiről az első pillanattól addig, hogy megálmodják a figurát, tehát a végkifejletig megismerhették, hogy miként kel életre egy bábfigura. Megnézhették azt is, hogy miként készülnek a díszletek és milyen bonyolult technikával építenek föl egy-egy darabot. A látogatás végén tudatosult a jelenlevőkben, hogy egy bábszínház vezetése és működtetése nemcsak móka és játék, hanem kihívást jelentő, kemény munka. Persze a jókedv és a kacagás sem maradhatott el, mert ezek nélkül nincs bábszínház.

Hatalmas élmény volt ez a kis amatőröknek, akik mentori segítséget kapnak Lenkefi Zoltántól. E látogatás után a gyermekek még nagyobb odaadással és lelkesedéssel vetik bele magukat saját színdarabjuk próbáiba és bábjaik elkészítésébe.

Hidvégi-Farkas Zsófia


                                     

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.