A Jászság népzenéje Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

A Vass Lajos Népzenei Szövetség a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodájával együttműködve 2018. december 8-án szakmai továbbképzést tartott Nyíregyházán. A rendezvényen 13 fő vett részt a megye népzenei együtteseinek képviseletében.

A szakmai napon a Jászság népzenéjébe kaptak betekintést a megyében aktív népzenészek, hangszeresek és énekesek egyaránt. Mindezt Juhász Erika etnográfus, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének mesteroktatója és Aros Lilla Kitti, a Nyíregyházi Egyetem ének-zene – népzene- és népikultúra-tanár szakos hallgatója vezette.

A képzés első részében az énekesek és a citerások közösen ismerkedtek meg a Jászság népzenei anyagának 20 dalból álló válogatásával. A dalok kottáját és szövegét mindenki kézhez kapta, témakörönként csoportosítva. Szerelmes dalok, katonadalok, köszöntők, bordalok („Sej, az ágói templomtorony”, „Barna kislány tornyos ágya”, „Udvaromon kettőt fordult a kocsi”, „Hej, tegnapelőtt jöttem én a csatából”, „Ha én egyszer abba 6555 méteres mély pincébe”) szerepeltek a repertoárban. A dalokat a gyűjtés során készült eredeti hangfelvételeken hallgathatták végig a résztvevők, melyeket később el is énekeltek.

A foglalkozás második részében különváltak az énekesek és a hangszeresek és dalcsokrokat állítottak össze a megismert énekekből.

A befejező részben ismét együtt, hangszeres kísérettel szólaltatták meg az összeállításokat a hallgatók-előadók. A nap folyamán lehetőség nyílt arra is, hogy a felmerülő releváns szakmai problémákról beszéljenek a résztvevők, és kérdéseikre választ kaphassanak az előadóktól.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.