A jó példa ragadós – Látogatás a Taliándörögdi Kincsesházban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

2018. szeptember 11-én harmadik alkalmához érkezett a Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája által – a Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében – június hónapban útjára indított Hungarikum Műhely.

A 12 alkalomból álló, havi egy alkalommal zajló műhelyfoglalkozás-sorozat az értékfeltárás iránt érdeklődő, somogyi településeken élő fiatalok, értékfeltárással foglalkozó érdeklődők, szakemberek és álláskeresők kompetenciafejlesztését célozza meg, mely által képessé válnak a saját közösségükben rejlő értékeik hatékony feltárására, átörökítésére, valamint a közösségi értékgyűjtés folyamatának elindítására. Első alkalommal a műhelyfoglalkozásra hat településről érkeztek résztvevők, akik az értékfeltárás alapfogalmaival, a hungarikumok rendszerével ismerkedtek elméleti előadás keretében. Az alapok elsajátítását követően a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért Taliándörögdi Egyesület foglalkozásvezetői által, az értékfeltárás területén kialakult hazai és külhoni jó gyakorlatokkal is megismerkedtek.

A Hungarikum Műhely második gyakorlati foglalkozásán a résztvevőknek lehetősége nyílt egymás településeinek az értékek feltárás módszerének segítségével történő megismerésére. A foglalkozás elején – egyéni munka keretein belül – a műhely tagjai számba vették a településükön található kincseket, értékeket, melyet az ezt követő csoportos foglalkozáson egymásnak mutattak be. Így derült fény arra például, hogy milyen gyönyörű értékek is találhatók a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben, hogy milyen történeteket rejt a fonyódi Kripta-villa, valamint hogy Szentbalázson is van még jó pár érték, mely felfedezésre, értéktárba emelésre érdemes. A műhelyfoglalkozás végére a résztvevők egyetértettek abban, hogy a mondás igaz: „Minden közösségnek vannak értékei”.

Ugyanakkor felmerült bennük az az igény, hogy a bemutatott értékeket települési terepmunka keretein belül is szívesen megismernék. Ezért elsőként, a műhely harmadik alkalmán a jó gyakorlatként bemutatkozó Ifjúsági Értékőr Hálózat bázisára, Taliándörögdre látogattunk. Az alig 700 lelket számláló Veszprém megyei kistelepülés helyi értékekben, s értékes helyi emberekben egyaránt gazdag település. A falu szívében található „KincsesHáz”, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért civil szervezet bázisa. Ide érkeznek Kincses Klubba a falu legapróbbjai, itt gyűlnek össze az értékgyűjtés, értékmentés iránt elkötelezett helyi fiatalok, s itt születnek azok a mintaértékű projektek is, melyet látogatáskor a műhely tagjai személyesen is megtapasztalhattak.

A nap elején Stumpf Rebeka, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért munkatársa előadásában bemutatta a Dörögdért Ifjúsági Egyesület munkáját, a fiatalok által megvalósított értékgyűjtő folyamatot, s pár gondolatban ízelítőt adott a Taliándörögdi Értéktárba bekerült helyi értékekről. A délután folyamán a műhely tagjai végiglátogathatták a megismert értékeket.

Az előadást követően a „Korlenyomat – Taliándörögd kincsei” mintaprojekt bemutatására került sor. A mintaprojekt a Taliándörögdi civilek, a KÖSZI bázis tagjai, a Közösségi Ház, a budapesti Néprajzi Múzeum, valamint a sümegi Kisfaludy Emlékház összefogásával valósulhatott meg a 2018-as év első felében. A projekt egyik célja az volt, hogy minél több Taliándörögdi lakost tudjanak bevonni a projektbe. Ennek érdekében Falufórumokon is tájékoztatták a projektről a helyi lakosokat, de emellett személyesen is felkeresték őket. A projektnek másik célja, hogy a végén elkészülhessen Taliándörögd „Korlenyomata”, vagyis egy olyan Falukönyv, melybe a településen lakó családok fotói, a lakosok tudása és készségei is bekerülnek. A „Korlenyomat” projekt ismertetése során a műhely tagjai képet kaptak a mintaprojekt megvalósításának lépéseiről – kérdőív összeállítás, interjú készítés, fotózás, leírás készítés, kiadvány szerkesztés. A felmerült nehézségekről és a projekt szép pillanatairól egyaránt hallhattak. A projekt végét záró kiállítás fotóit az előadás végén az emeleti kiállítótérben a résztvevők meg is tekinthették.

Finom ebédet követően a műhelytagok a foglalkozásvezetők irányításával végiglátogatták az értéktárba bekerült helyi értékeket, valamint Taliándörögd intézményeit. Elsőként a Taliándörögdi Közösségi Házba kopogtattak be, ahol Lázárné Palásti Etelka Közösségi Ház vezetőnek köszönhetően betekintést nyerhettek a Közösségi Ház mindennapjaiba, megismerkedhettek a taliándörögdi programokkal és a Közösségi Házat élettel megtöltő helyi kulturális csoportokkal. Elhagyva a Közösségi Ház épületét a csoport a Taliándörögdi Általános Iskola felé vette útját. Az iskola épületébe lépve a falakon körös-körül a különböző technikákkal készült rajzok, az osztályból pedig kikandikáló gyermekek mosolya fogadta az intézménybe látogató műhelytagokat. Az intézmény vezetője, Szalainé Török Ildikó röviden mesélt az iskola mindennapjairól, valamint a benne zajló művészeti oktatásról is.

A műhelytagok az iskola szomszédságában található futballpályát is megtekintették, majd ezt követően a falu észak-keleti határában található klastromhoz, a Szent Andrásról elnevezett templomromhoz látogattak. A templomrom története az 1330-as évekre nyúlik vissza, mely ma Taliándörögd egyik kiemelt helyi értéke. Az épület hajója a települést romba döntő török seregeknek köszönhetően megsemmisült, mára már csak a bazaltból készült alapkőfalak maradtak meg

A helyi értékek köré szervezett sétát követően a „KincsesHázban” a megfáradt vándorokat uzsonnával várták a KÖSZI bázis tagjai. A hazaindulás előtt rövid ismertetőt hallhattak még a „KincsesHázban” működő Értékboltról, ahol helyi és környékbeli kézművesek, alkotók portékáiból vásárolhatott minden résztvevő otthon maradt családtagjai számára.

A következő alkalommal – 2018. szeptember 26-án – Fonyódon folytatódik az értékfeltáró terepmunka, ahol a műhely tagjai a helyi értékek fotózásával, dokumentálásával, az interjúk készítésével ismerkedhetnek meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.