„A jövő zenél” Heves megyében is

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet 2018-ban a 135+1=A jövő zenéje projekt keretén belül tiszteleg Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA tagja, majd elnöke emléke előtt.

Fiatalok közösségeinek jelentkezését várta a Művelődési Intézet (kiemelt figyelmet fordítva a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű fiatalokra), akik már működő vagy a projekt kapcsán megalakuló közösséggel létrehoztak egy Kodály Zoltán életművéhez kapcsolódó közösségi performanszt. Jelentkezhettek tisztán zenei produkcióval, vagy más művészeti ágakkal is, például tánc, báb vagy kiállítás, melyhez minimum 5 fős csapatoknak kellett előzetes programtervet készíteni.

   

Országszerte 136 csapat jelentkezését tudta befogadni a Művelődési Intézet. Heves megyéből 7 kreatív és lelkes csoport vehet részt a 135+1=A jövő zenéje projektben. Heti rendszerességgel találkoznak és készülnek különböző produkciókkal a települési bemutatókra.

Az Andornaki Zengedezők már 2015 óta egy jól működő helyi fiatalokból álló zenés közösség, jelenleg 16-an muzsikálnak együtt, szakmai vezetőjük Hevesi Mónika. Lelkesen énekelnek, citeráznak, gitároznak és zongoráznak, van, aki több hangszeren is játszik. Andornaktálya község rendezvényein állandó fellépők, emellett minden évben saját évszaki koncerteket is rendeznek. Fontosnak tartják a klasszikus és népzenei tanulmányokat, továbbá igényes popdalokat és megzenésített versek feldolgozásával is foglalkoznak.

2018. május 4-én, Tavaszi koncertjük keretén belül, valósul meg a 135+1= A jövő zenéje projekt, amelyen Kodály Zoltán gyűjtésű dalokat is bemutatnak a nagyközönség számára.

Hatvan városában Kelemenné Palik Ildikó kezdeményezésére Kodály és hősei névvel egy teljesen új csoport alakult. A VOKE Liszt Ferenc Művelődési házban már régóta működik nyugdíjas fotóklub, akik egy Kodály dal feldolgozására vállalkoztak analóg fotóadaptációkkal. A fiatalok ezzel ellentétben okostelefonnal készítenek képeket. Egy települési közös kiállítást terveznek, melynek érdekessége a két technika együttes megjelenése.

A Mozdulj Kisköre Ifjúsági Egyesület 2015 nyarán alakult meg egy baráti társaság eredményeként. Az egyesület számára fontos a kultúra, az oktatás, és az egészséges szemléletmód kialakítása a helyi fiatalok körében, ezért is rendeznek programokat. Kisköre Város Önkormányzata 2016 októberében egy önkormányzati létesítményt ajánlott fel a közösség számára, ami ifjúsági házként működik. 2016-ban tartották meg az első Kiskörei Ifjúsági Napot, amely 2018-ra már 2 naposra nőtte ki magát. Kodály Zoltán életpályájának bemutatását egy vászonra festett térképpel, és egy Power Point prezentációval tervezik bemutatni 2018. május 12-én a település lakosságának.

A Markazi Várvölgye Általános Iskola 3. osztályos tanulói CsiliCsalogányok csoportnévvel mutatkoznak be Kodály Zoltán által gyűjtött népdal-adaptációkkal, melynek előadásmódja bábelőadás, azon belül árnyjáték zenei kísérettel, énekkel. A közösség zenei előadását segíti osztályfőnökük Simonné Balázs Andrea és Zaja Gyula előadóművész, szülő. A bábok elkészítésében és az előadás megalkotásában Hacsavecz Éva közösségi koordinátor, szülő aktívan részt vesz. 2018. május 4-én az anyák napi rendezvényük keretén belül kerül bemutatásra „Az esti mese a madárkáról” szóló mese.

A Nagyvisnyói Pacsirták nagyvisnyói és szilvásváradi fiatal lelkes énekes, zenélni szerető fiatalok közössége. A szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskola énektanára, Molnár Andrea készíti fel a diákokat Kodály gyűjtésű népdalokkal és zenei produkciókkal. A széles körű zenei előadás Nagyvisnyón az általános iskolában kerül bemutatásra.

Az Utassy József Általános Iskola többségében nehéz helyzetű tanulókból áll. Ezen gyerekek számára kiemelt szerepet kapott a délutáni zenei és táncos foglalkozás, amelynek kiemelkedő hatása van életmódjukra, szokásaikra, hozzáállásukra és nem utolsó sorban tanulásukra. 2014 óta Dömök László, az iskola ének-zene tanára, aki szívügyén viseli ezeknek a gyerekeknek a sorsát, és Utassy Sisters névvel már fellépéseket is vállalnak az iskolai rendezvényeken, és a környék településein. Az iskolai produkciójuk lényege, hogy 21. századi formában, és cigány zenei motívumok felhasználásával mutatják be Kodály népdalgyűjtéseit.

A Tenki Gyermek és Ifjúsági Közösség tenki és erdőteleki fiatalok újonnan alakult csapata. Székely Emőke csoportvezető segítségével a Faluházban egy közösségi beszélgetés és tervezés során alakult ki a produkciót és a bevont személyek köre. Egy kiállítás keretén belül a kisiskolások egy táncprodukcióval készülnek „A Csitári hegyek alatt” című Kodály Zoltán népdalgyűjtésű dallamaira.

A közösségek jó hangulatban, együttes munkával haladnak a sikeres bemutató felé. Nagy öröm, hogy Heves megye 7 csapattal vesz részt „135+1= A jövő zenéje” projektben.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.