A juhait kereső pásztor

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Mélykúton, 2018. április 30-án, a városi majálison mutatkozott be a helybéli Szederinda Népzenei Egyesület tagjaiból és diákokból alakult csoport az NMI Művelődési Intézet 135+1=A jövő zenéje programjának jegyében. Ez a fellépés megkoronázta a próbasorozatot, ahol felnőtt és gyermek együtt dolgozott a sikerért. Sári Béla, az együttes vezetője szerint izgalmas kihívást jelentett a gyerekekkel való közös munka, ahol nemcsak a nyolc-tíz citerás figyelt egymásra, hanem a gyerekkel is össze kellett hangolódni.

A Szederinda Citerazenekar 1975-ben alakult meg, s megszakítás nélkül folytatja tevékenységét. Keresi az értékek átadásának, továbbéltetésének módját és lehetőségeit a hagyományos zenekultúrában. Muzsikájukban a népzene hiteles megszólaltatására törekednek. Az együttes feldolgozza, oktatja a népzenét és természetesen fellép hazai és külföldi színpadokon, találkozókon, fesztiválokon. Elsődleges célja a magyar hagyomány ápolása, tolmácsolása, továbbadása. A Szederinda ablakot nyitott a Bácska népdalkincsére, de szívesen merít más tájegységek dalaiból is.

A projekt alatt az együttműködő gyerekek megismerhettek különböző hangszereket, de saját maguk is készítettek hangszereket, melyek segítségével átélhették az együtt zenélés örömét, élő muzsikára táncolhattak, énekelhettek. Az együttes tagjai igyekeztek a gyerekeket hozzászoktatni a zenehallgatáshoz, megtanítani őket a figyelem összpontosítására, kreativitásuk felébresztésére. Kiemelt figyelmet fordítottak a hátrányos helyzetű tanulók zenei nevelésére is. A projekt zárásaként adták elő A juhait kereső pásztor című darabot, mely egy tréfás mulattató, dramatikus lakodalmi játék. Egy juhásznak öltözött legény keresi a násznép között elveszett birkáit, s közben énekel, táncol. A táncot Kopcsek Tamás tanította be, a csoportvezető Börcsökné Kiss Erzsébet könyvtáros, egyesületi tag volt. A különleges produkció nagy érdeklődésre tartott számot a verőfényes szép napon.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.