A Kemenesmagasi Báb Bűvölők elfoglalták Szigetszentmártont

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A III. Bűvös Bábos program megkoronázásaként 2019. június 25−29. között Szigetszentmártonban táborban vettek részt a Kemenesmagasi Báb Bűvölők csapatának tagjai. A tábor szellemiségét, gerincét Kemény Henrik bábművész Vitéz László figurája, meséi adták. Minden, ami történt, hozzá és bábfigurájához kapcsolódott.

Bemutatkozásként valamennyi részt vevő csoport előre készült, elhozva a táborba térségük, településük legfontosabb jellemzőit, ismertetőjét.

Június 26-án délelőtt és kora délután valamennyi táborozó elkészítette saját Vitéz László bábját, ami a táborban zajló valamennyi játék, feladat során szerephez jutott. A kézműves foglalkozáson túl megtekintették a gyerekek a Tatay Színház Vitéz László előadását, mintegy ihletet merítve saját előadásuk megvalósításához.

Június 27-én reggel valamennyi csoport elkezdte felkészülését saját Vitéz László történetének bemutatójára. A hagyományos történetek helyett napjaink problémáit kellett megjeleníteni a bábművészet segítségével. Minden csapat más-más alapanyagokat kapott a jelmezek, bábok elkészítéséhez. Kemenesmagasi például műanyag termékeket (kanál, villa, pohár, stb.), így adódott, hogy a gyerekek a környezetszennyezés témakörét dolgozták fel saját meséjükben. Az alaptörténet és a figurák kitalálása után következett a bábok elkészítése, mely nagy kreativitást igényelt a gyerekek részéről, de kitűnő érzékkel és kézügyességgel születtek meg a „műanyag” ördögök, nagymamucikák, és nagymamucika régi báli legyezői, vagyis a palacsintasütők. A szinte egész napos program során azonban jutott idő arra is, hogy készüljenek az esti „Ki, mit, tud?“ vetélkedőre.

Június 28-án ismét szorgos munka folyt, valamennyi bábos készülődött az esti „Én vagyok Vitéz László” előadásra. Elkészültek a bábok, véglegesítették a forgatókönyvet, minden gyermek megkapta és tanulta a szerepét, zajlottak az összpróbák. Sorverseny keretében is összemérték tudásukat a gyerekek, hogy ne csak a szellemet tartsák karban, hanem a testet is.

Az esti bemutató nagy sikerrel zajlott, valamennyi csoport fergeteges előadással ajándékozta meg társait, volt tiltakozás a környezetszennyezés, a szabálytalan parkolás ellen, de előkerültek a szerelmi konfliktusok is.

A tábor vezetője Bagi Márta Anna bábszínész, a Magyar Bábjátékos Egyesület vezetőségi tagja, óvodavezető volt. A program összeállítása során alapelvének tekintette, hogy a közösségi élmények, az összetartozás, a közös célok, versengések megélése kapjon hangsúlyt a táborban töltött idő alatt. Ennek jegyében minél több lehetőséget akart nyújtani arra, hogy a táborlakók bemutatkozhassanak, megismerhessék, segíthessék  egymást, esetleg új barátságokat köthessenek. Legyen alkalmuk önálló, kreatív feladatmegoldásra, ismereteiket bővíteni, megélni a sikereket, megosztani másokkal meglévő tudásukat.

A kötött programokon túl azonban volt idő a szabadidős tevékenységekre is. Nagy foci-, tollas-, és frizbicsaták zajlottak a csapatok között, lehetett fürödni a szabadstrandon és fagyizni a faluban.

A kemenesmagasi gyermekeket Pethőné Galambos Zsuzsanna, a Kemenesmagasi Általános Iskola igazgatónője kísérte el a táborba: „A bábozásról szinte semmit nem tudtam, tehát nagy kihívás elé állítottam magam, amikor elvállaltam, hogy elkísérem azt a nyolc harmadik osztályos kislányt és fiút, akik még soha nem táboroztak, mindig otthon, a saját ágyukban aludtak. Sok élménnyel lettem gazdagabb, sok mindent tanultam, meggyőződhettem arról, hogy milyen nagyszerű dolgokat lehet csinálni, egy kis vízzel, liszttel, újságpapírral. Öröm volt látni a gyerekek örömét.

A búcsúzás után, a hazaindulás előtt a Báb Bűvölők még tettek egy kis kitérőt a Szigethalmi Családi Vadasparkba, majd a konyhás nénik által készített finom hideg ebéd elfogyasztása után valamennyien fáradtan, de boldogan, élményekkel és tudással gazdagodva indultak hazafelé. Eszükben és szívükben megfogalmazódott az a közös gondolat, hogy nem érhet véget ez a közel féléves történet; kell, hogy legyen folytatása.

Károly Andrea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.