A két Pest megyei intézmény túl van a megmérettetésen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kihirdetett Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj pályázatokra 2020-ban országosan 11 közművelődési intézmény adta be jelentkezését. Idén két intézmény képviselte Pest megyét.

A jelentkező szervezeteknek az elkészített pályázatukat megadott határidőig kell benyújtaniuk, amit a helyszíni szemle során vizsgálnak meg az auditorok: a pályázatban bemutatott intézményi önértékelési adatok megalapozottságát ellenőrzik, és a minősítési követelmények teljesítésének értékelését végzik el. Ez alapján a címet az arra méltó intézményeknek az emberi erőforrások minisztere 2021 januárjában a Magyar Kultúra Napja alkalmából adja át.

A pályázat alapvető célja, hogy a közművelődési tevékenységet végző intézményeket a minőségorientált működési szemléletre ösztönözze, és a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményeiket elismerje.

Pest megyében a két pályázó intézmény – a budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ és a ceglédi Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft. – esetében is megtörtént a helyszíni szemle 2020. november 13-16. között. Az elnevezés ellenére – alkalmazkodva a veszélyhelyzethez – nem a helyszínen, hanem online módon szemlézték az intézményeket. Mindenki számára tartogatott kihívásokat ez a módszer: adódtak technikai nehézségek, és a találkozó kötetlen hangulatát olykor megtörte, de ezzel a megoldással sikerült áthidalni a távolságot, és betartani az egészségügyi óvintézkedéseket.

A 3-4 tevékenységre is pályázó közművelődési intézmények a járványhelyzet adta körülményeket kihasználva több hónapot fordítottak a pályázat megírására, hogy a pályázatuk a működésük minőségét is tükrözze. Mindkét esetben a vezetők fontosnak tartották, hogy a pályázat közös munka eredménye legyen: teamet hoztak létre, ahol minden területnek kinevezett felelőse volt. Détári-Lukács Ágnes, a Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője kihangsúlyozta, hogy a 4 főből álló csapata – Darányi Ágnes, Fehér Nikoletta, Györe Andrea, Kozma Attiláné – odaadó munkájának köszönhetően már most is elismerő szavakat kaptak az auditoroktól, és külön öröm számukra, hogy ők is tudtak jó, és adaptálható gyakorlatokat megosztani velük.

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságának munkatársai figyelemmel kísérik az auditálás eredményét. Remélik, hogy az Erkel Ferenc Művelődési Központ és a Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft. is elnyeri a címet, és ezáltal 13-ról 15-re nő a Pest megyei minősített közművelődési intézmények száma.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.