A kicsi a nagy és az óriás

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

2019. szeptember 12-én a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatósága koordinálásában megvalósult látóúton Egervár, Nagypáli és Alsónemesapáti polgármesterei bemutatták a településük fejlődését. A fejlődést előidéző tényezőket, úgymint a településen élők igényeit, a terveket, a megvalósításhoz vezető utat, a nyertes pályázatokat, és az önkéntesen végzett munkát. Továbbá ismertették a községek közművelődési, értékőrzési, kulturális alapú gazdaságfejlesztési eredményeit.

Első településen, Egerváron Gyerkó Gábor polgármester úr körbevezette a látóútra érkező polgármestereket, akik Babosdöbrétéről, Bödéről, Csörnyeföldről, Kisrécséről, Kustánszegről, Szécsiszigetről, Zalaistvándról és Zalamerenyéről érkeztek az Egervári Alexandriai Szt. Katalin templomban. Megcsodálták a XV. században épült templom fából készült barokk főoltárát, amin ma is jól látható golyó ütötte nyomot hagyott a háború.

A Közösségi Ház és Könyvtár adott otthont a részletes bemutatónak, mely során az elmúlt évekre visszamenő fejlesztéseket taglalta a polgármester úr.

Az előadás után az Egervári Várkastélyt, mely egyedivé teszi a falut, járták tüzetesen körbe a látogatók. 1563–1569 között a Nádasdyak idején zajló építkezések befejező periódusa volt. A munkálatok befejezésének az időpontját jelezheti a várkastély 1569-es évszámmal ellátott Nádasdy- és Choron-címeres kőfaragványa. 1569-ig valószínűleg kiépült a kétszintes, a mocsár miatt nem alápincézhető, zárt belső udvart körülvevő négy várfalszakasz, a nyugati és a déli szárny, valamint a négy saroktorony. A várkastély különböző rendezvényeknek, konferenciáknak ad otthont. Továbbá szálláslehetőség és interaktív múzeum is helyet kapott a kastélyban. Kiemelkedő kulturális esemény az Egervári Esték szabadtéri színházi előadássorozat.

A második település a megújuló energiaforrások települése Nagypáli. A polgármestereket színes és részletes kisfilm segítségével kalauzolták végig a községen a házigazdák. A magyar csodafalunak is nevezett település fejlődésének motorja az 1996-ban megválasztott és azóta is regnáló Köcse Tibor polgármester, akinek vezetése alatt a 272 lelkes falu lakossága 500 főnél többre emelkedett. Megtalálható itt a bioszolár fűtőmű, a napkollektorok és a napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelemes telep is.

Csodálattal szemlélték a hasonló lélekszámú települések vezetői a modern és a természettel összhangban lévő falu minden részletét. A Zöld Út Falufejlesztési Programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfa liget épül. Az önkormányzat szolgálati gépkocsija is elektromos autó, melyet természetesen helyi töltőállomás lát el energiával. Az új házak közepén látványos és jól játszható játszótér várja a legfiatalabbakat.

A látóút harmadik egyben befejező állomása Alsónemesapáti település, ahol többek között csodálnivaló a településen működő civil szervezet és az önkormányzat összefogása. Polgármester asszony Pereszteginé Cziráki Katalin büszke a Bodzatanyára, mely helyszínt biztosít több kulturális eseménynek, a 690 lelket számláló község intézményeire, mint az óvoda, az iskola, a kultúrház és könyvtár. Folyamatosan, rutinosan pályáznak, és az eredményekből épül, szépül, erősödik a község és a közösség.

A polgármesterek megbeszélték egymás között a látottakat, a véleménykülönbségekre is találtak megoldást. Sok fényképet készítettek minden településen, hogy a példaértékű látványosságokat magukkal vigyék az otthoniaknak. Az eredményes és sikeres látóutat minden résztvevő gazdag tapasztalattal zárta.

Matyasovszky Margit
Fotó: Matyasovszky Margit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.