A Király bábcsoport a Vojtina Bábszínházban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Király bábcsoport 2019 februárjában alakult a mintegy 1200 főt számláló Hajdú-Bihar megyei településen, Újlétán. A bábcsoport életre hívója az Nemzeti Művelődési Intézet Bűvös Bábos projektje, amely országosan nyolc megyére kiterjesztett program. Lényege, hogy megyénként egy helyszínen, lehetőleg kistelepüléseken, ott, ahol korábban nem működött bábcsoport, új bábcsoport alakulhasson, és szervezett keretek között, csoportvezető irányításával próbálhassák ki a gyermekek ezt a műfajt is.

A Király bábcsoport vezetője Pappné Győri Tünde, óvodapedagógus, aki 2016-ban elvégezte az intézet által szervezett 60 órás Bábcsoportvezetői alapismeretek I. képzést.

A helyi önkormányzat, az iskola és a Vojtina Bábszínház támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának szervezésével így alakulhatott meg a bábcsoport, amely lelkes és tehetséges gyermekekből áll. A gyerekek nagyon szeretnek játszani, bábozni, táncolni és énekelni is. E néhány hónap leforgása alatt a kisiskolások megismerkedtek a különböző bábtípusokkal és elsajátították a bábmozgatás alapjait. Ellátogathattak a Vojtina Bábszínházba, ahol nemcsak a Mátyás a furfangos című bábelőadást láthattak, de a kulisszák mögé is benézhettek a bábszínészek segítségével.

A település kiválasztása mellett szólt, hogy komplex településfejlesztési programot indított a megyei igazgatóság Újlétán 2018-ban. A folyamatban nagy szerepet szánunk az amatőr művészeti közösségeknek. A program része a roma hagyományőrzés módszertani segítése, valamint a tehetséges fiatalok bevonása a bábozásba. Ez a két elem párhuzamosan zajlik a közösségi beszélgetésekkel. Az eddigi tevékenységünk hatására kedvező folyamtok indultak el a településen.

Hermann Attila

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.