A kocsi kocsi hazájában járt a hungarikum játszóház

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg Kocson a Nemzetközi Kocsitoló Fesztivált 2019. július 13–14-én. Az eseményen a hungarikum játszóházzal a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága is jelen volt.

A világ számos pontján népszerűséget szerezett lóvontatású jármű, a kocsi ősét a Tatai járásban található Kocs községen találták fel. Ennek emlékére a helyiek évek óta kocsitoló fesztivált rendeznek, melynek keretében a hagyományos versenyeken kívül idén is családi, gyermek- és szórakoztatóprogramok várták az idelátogatókat. A rendezvény nyitónapján az előfutamok kerültek megrendezésre, vasárnap pedig már a döntőben mérhették össze erejüket a kocsitoló verseny résztvevői.

Nevezni különböző számokban lehetett, a versenyzők teljesítményét időméréssel rögzítették, de a futamon résztvevőket neves zsűri is értékelte. A csapatok Kocs község területén a tájháztól a faluházig, szintkülönbségekkel teli pályán mérték össze erejüket, miközben a 350 kg tömegű szekeret próbálták meg minél rövidebb idő alatt a célba juttatni. A férfi távot 1.500 méterben, a női távot 1.300 méterben határozták meg. A férfiaknál a csapatlétszám öt fő volt, négy tolta, egy pedig a rúdnál húzta és kormányozta a kocsit. A hölgyek hétfős csapatokban indultak, hat tolta, egy pedig a rúdnál húzta és kormányozta a kocsit.

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága a hungarikum játszóházzal járult hozzá a gyermekek és fiatalok értékszemléletének alakításához, fejlesztéséhez. A különböző korosztályból érkező érdeklődők óriás puzzle és képkirakó szivacskockák segítségével ismerkedhettek meg a hungarikumokkal, a kisebbek színezőkön keresztül, míg az idősebbek totóval is tesztelhették tudásukat. A játszóházba látogatók a nemzeti értékpiramis megépítését is kipróbálhatták: első feladatuk a mágneskártyák ágazati kategóriák szerinti szétválogatása volt, majd az értéktár kategóriái alapján kellett besorolniuk a piramison fellelhető helyi és megyei, a Magyar Értéktárba és a hungarikumok közé sorolt értékeket.

A játszóházba betértek a legfiatalabbak és a felnőtt korosztály tagjai is, így játékos formában minden érdeklődő kivehette a részét a hungarikummozgalomból.

Hornyák-Pálmai Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.