A kosárfonástól a nemezelésig – Népi kézműves program Berettyóújfaluban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja 2017. november 20-án kezdődött el Berettyóújfaluban az NMI Művelődési Intézet szervezésében. A helyet a Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóháza biztosította. A képzésen a résztvevők megismerkedhettek különböző természetes anyagokkal, illetve megtudhatták, hogy mire is használták régen ezeket az anyagokat, milyen tárgyakat készítettek ezekből különböző népi kézműves technikákkal.

Az első napon a résztvevők a kosárfonás fortélyába pillanthattak bele. Elsajátították a vesszőfonás technikáját. Kezdetben nehézkesen indult, de segítséggel sikerült elkészíteni a kis kosarat, ami mindenki számára sikerélmény volt.  Megismerhették a vesszőfonás különböző fajtáit, melynek révén csodálatos tárgyakat lehet készíteni.

A második napon mézeskalácsot készítettek. Előadást hallgattak a mézeskalács történetéről, elkészítésének különféle módszereiről, receptjeiről, díszítésének lehetőségeiről. Igazi karácsonyi hangulat és illat lepte be az egész alkotóházat. Mindenki saját fantáziája szerint formázhatta, díszíthette a mézeskalácsokat.

A harmadik napon nemezeléssel foglalkoztak. Bizonyított tény, hogy a nemezkészítés ősibb mesterség és művészet, mint a fonás vagy a szövés. A nemez ősi eredetű textil, amit hagyományosan birkagyapjúból gyúrnak vizes közegben. Csodálatos dolgokat lehet készíteni ezzel a technikával, mint például nyakláncot, karkötőt, virágot, párnahuzatot, takarókat stb. Ezekből készítettek néhányat, könyékig pancsoltak a szappanos vízben simogatták, gyúrták, formázták a gyapjút, hogy az elérje a megfelelő tömör állagát.

A negyedik napon a résztvevők fonási technikákat ismerhettek meg. Kipróbálták az ötös, hetes és a körmön fonást, a babán fonást, a batyu készítését. Fonalból és segédeszközökkel készítettek kisebb batyukat, ötös fonással karkötőket. Izgalmas négy napot tölthettek együtt a képzésen résztvevőkkel. Minden nap sikerült újabb és újabb ismereteket szerezni és tanulni. Nagyon jól érezték magukat, ezért a karácsonyi ünnepek előtt még néhányszor összeülnek, és együtt készítenek karácsonyi díszeket, készülve közösen az ünnepekre. A jelenlévők hasznosnak érezték ezt a kézműves képzést és bíznak benne, hogy a jövőben is részesei lehetnek ilyen projekteknek.

Mezőné Nagy Gabriella és Oroszné Fekete Zsuzsanna
Fotó: Oroszné Fekete Zsuzsanna és Hermann Attila

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.